Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/08/2022
Почиње Калеидоскоп културе – више од 100 програма као увертира у пет недеља уметности
30/08/2022

Пети Калеидоскоп културе, најбољи европски тренд бренд у области културе, почиње за два дана – 1. септембра и до 4. септембра ће обухватити више од 100 уметничких програма, на 27 локација у новосадском Дистрикту (Булевар деспота Стефана 5). Публика ће пратити програме на извођачким и музичким сценама, две филмске бине, као и у обновљеним просторима у Дистрикту, попут Фабрике, Радионице, Бироа, Складишта, али и Гвожђаре и Ланчаре, где нас очекују 22 изложбе, 12 филмских пројекција, као и 22 концерта, различити перформанси, трибине и панели, који окупљају 400 уметника и уметница из 40 земаља.

Отварање највеће смотре уметничке продукције у овом делу Европе, кроз пет врста уметности обележиће једна од највећих интерактивних инсталација у Европи, „Аутокорект” уметничког колектива Каркатаг, која се простире преко 300 квадратних метара на фасади Фабрике. Својим медијским садржајима и кретањем, систем роботизованих машина и уређаја ствара специфични плес на фасади, трансформишући зграду Фабрике у сцену, а пролазнике и пролазнице на тај начин укључује у магичну кореографију.

Радионица, Фабрика, Гвожђара, Биро, Складиште, Ланчара, као и отворени простори надомак поменутих објеката, биће места за 22 изложбе, којима ће програм и званично почети у 19 сати. Кроз визуелну уметност представиће се европски и регионални стручњаци и стручњакиње из области сценског дизајна, уметници и уметнице млађе генерације студената и студенткиња Академије уметности, најбољи млади фотографи и фотографкиње из 36 земаља, развојни тимови из области видео-игара која повезује науку и уметност, новомедијски уметници попут Владимира Лалића, Доријана Колунџије и Горана Деспотовског, али и у Европи признати новосадски сликари Петар Мирковић, Борис Лукић и Тадија Јаничић, као и француски савремени сликари и сликарке.

У извођачкој уметности, првог дана Калеидоскопа културе, добитница Гремија, Dobet Gnahore, наступиће са новосадским уметницима и уметницама и волонтерима и волонтеркама у перформансу који ће бити уметнички и критички одговор на чувени слет – „Насупрот ветру – одговор на слет” на Театарској сцени 1, док ће на Театарској сцени 2, сат касније бити изведена представа „Софиа” Битеф театра. Перформанс „Временска капсула” публика ће пратити поред Културне станице Лиман. Такође, до 4. септембра на отварање Калеидоскопа културе долази и прослављени шведски кореограф јапанског порекла, Satoshi Kudо, али и водећи регионални плесни ансамбли, попут Националног балета Северне Македоније, Битеф театра, Загребачког плесног центра и других.

Током отварања очекује нас и богат музички програм. Прво вече наступиће ди-џеј Филип Грујић и састав Владимир Самарџић Трио +1 на Музичкој сцени 2. У објекту Производња наступиће Турбо транс туристи, македонски састав 21. век, као и бенд Moussaka, а до 4. септембра наступиће и Apocalyptica, Hercules and Love Affair, Pocket Palma, Republica, Борис Ковач, LP duo, Dragon’s Fuel, Ново лице удараљки, ди-џеј Закири, ди-џеј Траумер, Brainstorm & Dance, Реци цимет, Short Reports, Tidal Pull, VROOOM, ди-џеј Вукашин Војводић, ди-џеј Voja Killo Killo, Prisoners of Surprise, Fusion Masters, Yugo Bleja, Natalieé, Manivi, A.N.D.R. x Retrospektiva, SevdahBABY, Јана Вуковић, Ива Лоренс, Ата, Galatheia и Там.

Првог дана Калеидоскопа културе, биће приказан ремастеризован филм „Нека друга жена” код Чешког магацина, као и The Game и „Не играј на Енглезе”, који ће бити приказани код студентског дома Живојин Ћулум.

Програм ће се наставити до 4. септембра у Дистрикту, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

Саобраћај ће бити затворен до 6. септембра на делу Булевара деспота Стефана, између Моста слободе и Дистрикта, као и у улици између студентског дома Живојин Ћулум и Дистрикта. Забрана паркирања важиће у зони Дистрикта – око кошаркашког терена.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Andrej Julher, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.