Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/09/2016
Подршка амбасадора САД у Србији кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе
14/09/2016

Награда ,,Public Diplomacy Achievement Award“ уручена је јуче координаторима Америчког кутка у Новом Саду Милици Рашковић и Марку Бумбићу.

 

Престижну награду у области јавне дипломатије ,,Public Diplomacy Achievement Award“ координаторима Америчког кутка у Новом Саду уручио је Кајл Рендолф Скат, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији. Према његовим речима Амерички кутак у Новим Саду један је од најактивнијих америчких културних центара у свету.

ambasador-sad-1
Амбасадор САД у Србији, Кајл Скат

 

Како се, између осталог, наводи у образложењу за доделу те престижне награде, координатори Америчког кутка у Новом Саду Милица Рашковић и Марко Бумбић спроводили су програме који су истакли значај волонтеризма и грађанских иницијатива, као и преузимања личне одговорности сваког становника за добробит свог окружења и шире заједнице.

Током званичне посте Новом Саду и разговора са градоначелнок Милошем Вучевићем, амбасадор САД у Србији, Кајл Скат истакао је и да Нови Сад заслужује да буде Европска престоница културе 2021. године због свог специфичног духа и дао пуну подрушку том пројекту.

Овом приликом желимо да нагласимо и да је награђена Милица Рашковић, члан апликационог тима „Нови Сад 2021“ који је задужен за координацију свих активности на кандидатури Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

milica-raskovic
Марко Бумбић, Милица Рашковић и амбасадор САД у Србији, Кајл Скат

 

Једна од најзначајнијих задатака тима „Нови Сад 2021“ била је припрема завршне апликације, такозваног „bid-book-а“ која је послата за Брисел.

Искрено верујемо да ће, поред свих успешних и запажених активности и подршке које смо добили од свих нивоа власти у земљи, као и уметничких и научних институција и појединаца како из земље тако и из иностранства, и подршка амбасадора САД у Србији Кајла Ската помоћи да Нови Сад постане први град престоница европске културе ван ЕУ.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.