Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/09/2016
Подршка јавних предузећа пројекту „Нови Сад 2021”
21/09/2016

Европска престоница културе, поред значаја за развој културе једног града, доприноси и у сегментима развоју политике, економије, као и целокупног друштва. Отуда су свака подршка у промоцији културе и самог пројекта Нови Сад 2021 и више него драгоцени. После делатника из области културе, грађана, као и комерцијалних компанија које су подржале кандидатуру у неколико наврата, сада се прикључују и јавна предузећа.

Уступајући на коришћење свој простор, мурале, на гаражи код Српског народног позоришта, Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис” подржало је кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе.

14393795_10208016166737175_193544197_o

Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 истакао је да је институционална подршка кандидатури веома важна и да на овај начин јача и међусекторска сарадња: „Сами мурали су персонификације постављања културе у центар пажње, а све са жељом да нас она окружује и на несвакидашњим местима и просторима, али и актерима. Јуче је то био концерт 100 младих холандских музичара у дворишту Змај Јовине гимназије, Стефана Миленковића у Католичкој порти, Симфонијског оркестра у тржном центру, данас је то промоција пројекта „Нови Сад 2021” на муралима на паркингу у центру града, а већ сутра то може бити простор за представљање младих уметника. Верујем да једном дефинисани стандард сутра постаје наша свакодневница. Тиме култура, у најширем смислу, заиста постаје начин живота”.

Овим поводом директор ЈКП „Паркинг сервис“, Стеван Лугоња, изјавио је: „Обезбеђујући простор свим Новосађанима за уређеније функционисање нашег Града, желимо да у складу са својим могућностима, подржимо, и на свој начин обезбедимо, још истакнутије место нашег града на мапи Европе, надамо се и као будуће Европске престонице културе 2021. године. Жељно ишчекујући 13. октобар када ће бити донета коначна одлука, позивамо и све друге компаније јавно-приватног сектора да следе наш пример“.

14339215_10208016163537095_1613588864_o

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на https://novisad2021.rs/.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.