Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/10/2016
Подршка Мађарске Новом Саду за титулу Европске престонице културе!
12/10/2016

Република Мађарска подржава Нови Сад за европску престоницу културе 2021. године и нада се позитивној оцени по наш град, након сутрашње одлуке у седишту Европске комисије у Бриселу, истакнуто је на данашњем састанку председника Скупштине Града Новог Сада Здравка Јелушића, државног секретара у Министарству културе и информисања Републике Србије Новице Антића и државног секретара за културу Републике Мађарске др Петера Хопала.

skupstina-grada5

На данашњем састанку је подвучено да се концепт Новог Сада за европску престоницу културе заснива на веома интензивном и садржајном програму, те да културне вредности које се гаје у Новом Саду – културне вредности Европе. Посета делегације Републике Мађарске уприличена је уочи сутрашње одлуке који ће од градова из држава које су у поступку прикључивања Европској унији понели титулу Европске престонице културе.

– Ова подршка нам је веома значајна јер печат Граду Новом Саду, каквог га данас познајемо, највише су дали српски и мађарски народ – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић, истакавши да ,,се надамо да ће Нови Сад бити европска престоница културе“.

skupstina-grada9

Државни секретар за културу Републике Мађарске др Петер Хопал објаснио је да је Мађарској веома стало да се Европи презентују културне вредности које обитавају у њеном централном делу, прецизирајући да пре свега мисли на Румунију, односно Темишвар, који је недавно изабран за европску престоницу културе 2021. године из земље чланице ЕУ, као и на Србију, односно Нови Сад, као кандидата из земље која је у поступку прикључивања ЕУ. Он је подсетио да су током процеса кандидовања Нови Сад и Темишвар потписали споразум о сарадњи и разумевању, рекавши да сматра да ће такав документ бити један од снажних аргумената за доношење одлуке да и Нови Сад, поред Темишвара, постане европска престоница културе 2021. године.
– Таква синергија два града представља једно културно добро које желимо представити Европи. Данас сам допутовао из Будимпеште да бих подржао Град Нови Сад да стекне титулу европске престонице културе 2021. године – подвукао је др Петер Хопал.

Државни секретар Министарства културе и информисања Новица Антића захвалио се у име Владе Републике Србије на пруженој подршци. Он је казао да би избор Новог Сада за европску престоницу културе било признање и Републици Мађарској, јер је у Нови Сад уткана и мађарска култура.
– Овај град није само прост збир различитих вера, обичаја, традиција, већ резултат свега тога. Такво јединство у разноликости заслужује да се представи Европи – истакао је Антић.

Поред државних секретара две земље и председника Скупштине, у разговорима су учествовали и помоћница министра за културу и информисање Републике Србије Асја Драча Мунтеан, представници Организационог одбора Нови Сад 2021 Душанка Манић, Рита Кинка и Мартон Мехеш, генерални конзул Републике Мађарске у Суботици Јанош Бабић, директор Мађарског културног института ,,Collegium Hungaricum“ у Београду Јанош Деже, као и одборник Скупштине Града Новог Сада, Ђула Киш.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.