Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Подстицањем културе до трансформације друштва

Фондација „Нови Сад 2021“ организовала је још један састанак у циљу подизања капацитета, што је један од главних задатака програмског моста Нада који се реализује у првој години пројекта Нови Сад 2021. Састанак је у Скупштини града одржан са представницима новосадских месних заједница.

Директор Фондације Немања Миленковић, др Лазар Јованов руководилац Сектора за партиципацију, Милица Рашковић виши стручни сарадник за партиципативне пројекте, као и Вишња Баћановић, дипломирана социолошкиња, представили су представницима месних заједница најзначајније појединости пројекта Европске престонице културе, а нагласак је био на презентовању неких од начина укључивања грађана у пројекат. Они су указали на потенцијале који кроз подстицање културе доводе до трансформације друштва и посебно истакли важност дијалога са грађанима у том процесу.

Била је то добра прилика да се још једном представе пројекти као што су Културне станице, Сателити и Урбани џепови, који имају за циљ измештање културе и друштвених догађаја из ужег центра града, формирање нових места за окупљање грађана и подстицање комуникације кроз креативно и друштвено корисно ангажовање. У намери да се што већи број грађана укључи у ове пројекте биће покренута и серија отворених разговора под називом Диван.

Представницима новосадских месних заједница обратио се и Кристијан Потирон, стручни сарадник и саветник, који је такође скренуо пажњу на значај потенцирања партиципације и шансу за децентрализацију културе кроз ангажовање великог броја месних заједница што се показало успешним кроз реализоване пројекте у Кошицама и Плзењу, такође Европским престоницама културе 2013, односно 2015. године.

Овај први у низу таквих састанака завршен је, како је и било планирано, разменом мишљења и идеја представника Фондације и месних заједница.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.