Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/01/2024
Погледајте како је било на Дочеку 7532. године
14/01/2024

У атмосфери зимске чаролије и жанровске разноликости музичког програма на готово 40 локација у граду, Нови Сад је обележио Дочек 7532. године, окупивши значајне уметнике домаће и светске сцене, као и многобројне посетиоце. Након седме по реду уметничке прославе 31. децембра, којом смо испратили стару годину, прославили смо Дочек по јулијанском календару, а овај већ препознатљив тренђбренд у области културе још једном је потврдио да је једна од најпосећенијих прослава у овом делу Европе.

Харфисткиња светског реномеа, Кетрин Финч, својим виртуозним извођењем очарала је присутне у Градској кући, док је чувени, награђивани хармоникаш Ришар Галијано, представивши се публици у Градској концертној дворани, својим извођењем потврдио због чега важи за музичара који је променио историју хармонике. Електро-поп четворка из Ливерпула, Ladytron, уздрмала је Позориште младих својим ритмовима, док је истовремено Новосадски Биг бенд уз госте створио праву музичку чаролију у Српском народном позоришту, доносећи нам музичке класике из југословенских и светских филмова.

И ове године Дочек је био мало путовање кроз град, нудећи нам незаборавну комбинацију музичких праваца и извођача. Португалска фадо дива Жизел Жоао заузела је Синагогу својим гласом, док су Flamingods-и очарали публику Културног центара. Симфонијски оркестар Републике Српске, заједно са бендом СОПОТ и специјалним гостом Марком Лоуисом, створио је незабораван амбијент у Српском народном позоришту, док је у Новосадском позоришти наступио један од најпопуларнијих хип хоп састава у региону TBF. Дашак традиције на Дочек су донели Браћа Теофиловић, Академски хор Collegium Musicum, Неда Николић трио уз гошћу Данијелу Веселиновић, у културним станицама у околини Новог Сада. Културне станице су угостиле и џез диву Лену Ковачевић, затим омиљеног поп певача свих генерација Жељка Васића, као и популарну поп-рок групу Неверне бебе.

Islandman, турски музички трио, наступио је у Радничком дому, док су Канда, Коџа и Небојша, одушевили публику у сали НИС-а. Обновљени Дистрикт био је центар електро звука уз ди-џејеве Метјуа Џонсона и Марка Настића, са којима су бину делили Runy и 2Much, али је окупио и младе извођаче домаће сцене који су у сарадњи са платформом Serbia Creates донели савремене ноте у објекат Производња. Уживали смо у наступима уметнице Zhive,, бендова Кени није мртав и КОИКОИ, као и заједничком наступу репера Роузија и Јоwама.

Овогодишњи Дочек био је догађај за памћење који је обогатио културни календар града, а ми вам доносимо још неколико детаља са Дочека 7532. године у Новом Саду.

Фото: Владимир Величковић, Ервин Ковач, Ђорђе Младеновић, Дражен Жигић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.