Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/05/2020
Поклон захвалности новосадским уметницима
07/05/2020

Захвалност новосадским уметницима и културним радницима у пензији који су својим радом и залагањем допринели културној сцени Новог Сада и иза себе оставили бројне легате, главни је мотив за покретање акције поделе поклона као знака пажње коју је покренула Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Партнер на овом пројекту је IDEA, са којим Фондација жели да укаже на солидарност са најстаријим суграђанима који су као најугроженија група протеклих недеља били најдуже у изолацији и у томе истрајали, показали стрпљење и остали у својим домовима.

„Људи и процеси као темељи и стубови „нових мостова” пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, успешне сарадње са спонзорима, локалним произвођачима, репрезентативним струковним удружењима, Академијом уметности, изграђен систем Културних станица и Новосадског волонтерског сервиса, кроз знак пажње и захвалности доказали су још једном да култура није само стваралаштво, већ начин живота. То уверење у будућности ће Нови Сад чинити престоницом културе, са титулом или после ње“, рекла је Милана Милованов испред пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Поклон захвалности сачињен је од аутентичних домаћих производа који су део наше традиције, а све артикле производе мала предузећа или пољопривредници, од којих се добар део још увек израђује ручно.

„Ми верујемо у идеју да уметност обликује свет у којем живимо. Зато и јесмо прва компанија која је дала подршку Фондацији „Нови Сад 2021“ и активно радила на промоцији културе. И данас смо ту, да у време ове пандемије, помогнемо више од 150 уметница и уметника који су својим делима постали значајни за културни живот овог града”, рекао је Радован Стељић, регионални менаџер у компанији Мercator-S и додао да је и сада важно да наставимо да се придржавамо свих мера превенције, јер на тај начин заједно бринемо једни о другима.

Реализацији акције Поклон захвалности допринео је и Новосадски волонтерски сервис, један од првих пројеката Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ настао у сарадњи са ОПЕНС-ом, који је од почетка ванредног стања укључен у пружање помоћи и подршке најстаријим суграђанима, на нивоу града Новог Сада.

„Волонтирање је израз културе који постоји у свима нама. У условима мира га практикујемо и усавршавамо кроз активности везаним за младе, у спорту, култури, екологији и раду са осетљивим групама, док у ванредним околностима стечена знања примењујемо у заједници и тиме дајемо најважнију солидарну подршку. Новосадски волонтерски сервис је програм свих Новосађана и и залагањем двеју европске престонице тежи да буде друштвено наслеђе које ће бити подршка у граду и након истека титула“ рекао је Војислав Пркосовачки испред Новосадског волонтерског сервиса.

Акција поделе поклона уметницима и радницима у култури који су у пензији биће реализована данас и сутра, 7. и 8. маја.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.