Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/07/2016
Покрајина и Град недвосмислено подржавају кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.
14/07/2016

Представљен програмски концепт „За нове мостове“

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовали су данас конференцији за медије у Градској кући на којој је представљен програмски концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. Том приликом председник Организационог одбора Нови Сад 2021 Немања Миленковић презентовао је концепт пројекта Нови Сад 2021 – „За нове мостове“ нагласивши да се он састоји из четири области симболично назване по три постојећа новосадска моста и једним који ће тек бити изграђен: Слобода, који за тему има креативне индустрије и младе, затим Нови, са акценатом на културно наслеђе и гостопримство, Дуга, који обрађује теме конфликта и миграција и Нада, који је окренут културним капацитетима и јавним просторима.

– Излишно је говорити о потенцијалима Новог Сада и његовој снази да у ову велику реку кандидатуре уђе, да у њој плива и да након тога изађе као победник. Желим да пружим подршку градоначелнику Вучевићу и његовом тиму да Нови Сад победи и постане Европска престоница културе 2021. године, рекао је председник Владе Војводине Игор Мировић, који је кроз стихове своје песме „Наш град“, написане специјално за ту прилику непосредно пре почетка конференције, пренео подршку Граду Новом Саду на путу за добијање престижне титуле ЕПК 2021. „Вавилон културе – Нови Сад већ пламти“, као симбол мултикултурне и мултиетничке престонице, истакао је Мировић.

 

Igor Mirovic
Председник Владе Војводине Игор Мировић

Градоначелник Милош Вучевић рекао је да је у самом финишу кампање за промоцију кандидатуре посебно задовољан због свега онога што је урађено, али посебно због подршке Покрајинске владе која је изузетно битна, поред подршке Републике Србије коју Град ужива.

– Ова кандидатура није кандидатура само локалне самоуправе, она превазилази границе самог града. Нови Сад је био солидаран и довољно велик да у ову своју промоцију позове и суседне општине, Сремске Карловце, Ириг и Беочин, како бисмо направили једну ширу слику о нама, и уверен сам да нас половином октобра ове године у Бриселу чека заиста одлична финална промоција Новог Сада као кандидата за ЕПК. Желим да се захвалим свим културним посленицима, свим установама и институцијама културе који су укључени у овај рад, као и председнику Организационог одбора господину Миленковићу и његовом тиму који су носиоци овог пројекта. Посебно ћу бити поносан ако Нови Сад добије ову титулу, јер ћемо бити први град који долази из земље која је кандидат за чланство у Европској унији, и то ће бити велики подстицај и подстрек, како за Нови Сад, тако и за Републику Србију. Желим да будемо оптимисти, да се боримо, верујемо и наравно, на крају и да победимо, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

 

Милош Вучевић
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Немања Миленковић је у својој презентацији истакао да се важност овог пројекта огледа и у томе што су се данас први пут званично сусрели представници Града и Покрајине, који се нису састали због политике, економије, или инфраструктурних пројеката, већ због пројекта из области културе.

– Пројекат ЕПК 2021 је свакако вишезначан и неће имати утицај на Нови Сад само у културолошком смислу, већ и у политичком, економском и социолошком. Императиви у нашем раду су транспарентност, демократичност и информисаност, а то значи да је све отворено и јавно, да је то пројекат свих Новосађана и да је од великог значаја обавештеност грађана о кандидатури. Ми ћемо имати прилику да 28. септембра члановима панела Европске Комисије који долазе у посету граду, предочимо нашу жељу и преданост за стицање услова за кандидатуру, коју ћемо у Бриселу у октобру и надамо се, успешно реализовати. Наш концепт гласи „За нове мостове“ и има симболичку вредност, јер ће ти мостови бити именовани према називу вредности чије име носе. Такође, овај пројекат прати и нови визуелни идентитет, који је већ промовисан на фестивалу Егзит пред људима из 60 земаља света, а на конкурсу је победило идејно решење Петер Грегсон новосадског дизајнерског студија, рекао је Немања Миленковић и истакао да је визуелни идентитет пројекта урадио дизајнер Јован Тркуља, који је понудио јединствено, једноставно и иновативно решење логотипа, применљиво на многим европским језицима.

 

sva trojca

 

Новосађане у периоду од 16. до 21. јула, што симболично представља пут кандидатуре од 2016. до 2021. године, очекује представљање програма у оквиру наведених тема.

– Сви програми ће почињати симболично у 20 часова и 21 минут и одржаваће се на отвореном простору у граду. Мост „Нада“ биће презентован на Петроварадинској тврђави где ће бити уприличена Летња џез академија, затим мост „Слобода“ у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“ са 100 симфоничара из Амстердама, затим ће бити представљен мост „Дуга“ где ће бити позоришна представа на Брод-театру, а у Католичкој порти Новосађани ће имати прилику да чују Стефана Миленковића – рекао је Немања Миленковић и захвалио се људима из Организационог одбора ЕПК 2021, затим члановима Уметничког савета, као и тиму који ради на писању апликације.

 

Наш град
У сред мора светли град
У сред града свитац сија
Хоћу ли отићи и кад?
Или ћу светлом сијати и ја?
Слушај хук наших река:
МикаАнти, ФлориСте, ФеренцФе
Над градом дух бирташа Ђорђа грми
Вавилон културе – Нови Сад већ пламти
У сред мора светли град
У сред града свитац сија
Хоћу ли отићи и ја?
Или ћу светлом сијати и ја?

Игор Мировић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.