Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/03/2017
Потенцијали Подграђа и Youth Creative Polisa представљени кинеским привредницима
01/03/2017

Делагација Града Новог Сада представила је данас у Амбасади Народне Републике Кине у Београду капиталне инфраструктурне пројекте који су значајни за привредни развој Новог Сада и његов туристички потенцијал.

Презентацији пројеката које су припремили представници Града Новог Сада, а на челу са градоначелником Милошем Вучевићем, присуствовали су менаџери из неколико кинеских компанија.

Као капитални и за град Нови Сад значајан инфраструктурни пројекат, кинеским привредницима представљена је пета фаза Булевара Европе, односно обилазнице око Новог Сада која представља наставак Булевара Европе од укрштања са Булеваром патријарха Павла, преко Лимана IV до места где је планиран нови мост преко Дунава. Тај део Булевара Европе завршио би се прикључивањем на будући нови пут Рума–Нови Сад код Сремске Каменице.

Представницима кинеских компанија представљен је и туристички потенцијал града Новог Сада који са поносом носи две европске титуле – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године.

Током промоције Новог Сада у Амбасади Кине у Београду, директор Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе Немања Миленковић представио је огромне туристичке потенцијале Подграђа у Петроварадину и будућег Youth Creative Polisa на простору некадашње фабрике „Петар Драпшин“, познатог под именом Кинеска четврт.

Наиме, од дана добијања титуле Европске престонице културе обезбеђена су значајна средства за уређење фасада и најзначијих културно-историјских објеката у центру града, Алмашком крају и Подграђу. Посебно је значајна реконструкција Подграђа, као неодвојивог дела Петроварадинске тврђаве, како због богате и значајне историјске важности за Нови Сад, тако и због чињенице да кроз Подграђе пролазе хиљаде туриста, посебно у време одржавања најпознатијих новосадских фестивала, EXIT и Фестивал уличних свирача. За Youth Creative Polis могло би се рећи да је био „срце“ новосадске кандидатуре и један од пресудних фактора приликом добијања титуле ЕПК 2021. Како је предвиђено, простор Кинеске четврти требало би да постане својеврсни новосадски центар креативних индустрија, омладинских активности, невладиног сектора, где ће се, пре свега, млади људи повезивати, запошљавати, само запошљавати и креирати нове вредности по којима ће и сам Нови Сад постати још препознатљивији. Идеја је да Youth Creative Polis, коначно, у будућности, представља нову препознатљиву туристичку микродестинацију, јединствену не само у Новом Саду, већ и у ширем региону.

На крају, желимо да подсетимо и да је пре неколико година једна бројна привредна делагације из Кине приликом посете Европи о потенцијалним инвестицијама разговарала само са градовима који су били или ће бити Европске престонице културе. Управо та титула чини, само на први поглед, малу, компаративну предност Новог Сада у односу на друге градове у регион.

.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.