Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/02/2017
Предавања о значају пројекта ЕПК на Филозофском факултету
26/02/2017

Од уторка, 28. фебруара до петка, 3. марта, гостујући предавач на новосадском Филозофском факултету, у оквиру размене студената кроз програм Еразмус+, биће др Корина Туршије (Corina Turșie), која се бави истраживањем у области пројекта Европска престоница културе.

Др Корина Туршије је продекан Факултета политичких наука, социологије и комуникација на Западном универзитету у Темишвару, а одржаће предавања за све студенте и запослене на Универзитету у Новом Саду на тему програма и пројекта Европска престоница културе.

Између осталог, др Корина Туршије припремила је предавања у којима ће бити речи о урбаној обнови наслеђа некадашњих комунистичких градова у централној и источној Европи, међу којима су досадашње Европске престонице културе – Печуј, Талин, Марибор, Рига, Плзен и Вроцлав. Презентоваће и истраживање о односу центар-периферија у градовима који су били Европске престонице културе, а говориће и о реконструкцији градског идентитета у оквиру овог значајног пројекта.

Предавања су на енглеском језику, а намењена су студентима и запосленима на Новосадском универзитету, али наглашавамо и да су отворена и за све заинтересоване грађане. Основна идеја ових предавања је информисање студаната и грађана, подизање креативних и културних капацитета, али и свести о значају и бенефитима пројекта Европска престоница културе.

Комплетан програм можете пронаћи на линку: http://www.ff.uns.ac.rs/vesti/aktuelno/2017/Lecture%20plan.pdf

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.