Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/04/2023
Предавање о пројекту Европске престонице културе за студенте на ФДУ у Београду
26/04/2023

Резултати пројекта Европске престонице културе полако се сумирају, а истраживања већ показују да више од 70 одсто испитаних грађана тврди да је титуларна година задовољила или чак и превазишла њихова очекивања. Као позитивне промене већ се истичу обнова Дистрикта, подизање културне свести грађана, приближавање културе младима, упознавање различитих култура, отварање ка Европи, развој града, и др.

Бројни су процеси постављени у оквиру пројекта Европске престонице културе, постали примери добре праксе, широко применљиви, који се настављају и ове године, са жељом да живе и у будућности.
Управо се тако изродила потреба и да се те праксе представе и пренесу новим генерацијама младих. Стога је у организацији Катедре за менаџмент културе и медија и продукцију позоришта, јуче, 25. априла, одржано гостујуће предавање за студенте Факултета драмских уметности, Универзитета уметности у Београду.

Гостујући предавачи били су др Лазар Јованов, који је у години титуле био руководилац уметничког тима, а тренутно је у Фондацији „Нови Сад – Европска престоница културе“ на позицији сарадника за програмска партнерства и др Вук Радуловић, који је у години титуле био на месту руководица сектора за развој програма.

Јованов и Радуловић представили су студентима пројекат Европске престонице културе у контексту интегративне практичне политике и градске стратегије културног развоја, који даје огроман допринос мењању градског културног сектора, прихватању нових начина и метода деловања и увећању културног и социјалног капитала града.

Студентима је представљен резултат њиховог истраживања, које ће следеће године бити објављено у научној монографији „Држава и култура у транзицији: Изазови транзиционе културне политике у Србији (2000-2020)“, у издању Института ФДУ-а, коју уређује др Весна Ђукић, редовна професорка Факултета драмских уметности у Београду.
Фокус предавања је био на интегративном моделу управљања у култури, базираног на емпријском искуству реализатора Европских престоница културе. Практични циљ предавања је био да се представи пројекат Европске престонице културе као реални интегративни управљачки модела, који модификован може бити примењен у различитим културним системима, који теже променама, иновацијама и унапређењу начина и метода деловања.

Представљене су најважније области интегративног управљања које су предавачи истражили:
• Стратегија урбаног развоја вођена културом (културом вођена визија града, интегрисани урбани развој у сагласју са наслеђем града, културна демократија као основ интегрисаног урбаног планирања и економски развој вођен културом);
• ЕПК као повод за интегративно стратешко планирање у култури и синхронизацију легислативе (интегративна програмска политика града, интегративно управљање установама културе, интегративно управљање потребама независне сцене, интегративно управљање комуникацијама, интегративно управљање кроз међувладину и међуресорну сарадњу, интеграција управа, установа, предузећа и служби на локалном ниво
• Стратегија интернационализације културне сцене (изградња и подстицање партерстава, мобилност уметника и делатника у култури, билатерална и мултилатерална сарадња у ЕПК политикама, координација са дипломатским представништвима и ЕУ институцијама у Србији, мобилност уметника и радника у култури, координација са амбасадама и ЕУ институцијама).

Како би студенти боље разумели комплексност реализације ЕПК пројекта и међусобну условљеност са другим градским/регионалним/државним токовима, плановима, очекивањима и интересима, предавачи су такође пружили краћи историјски осврт развоја и еволуције идеје Европске престонице културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.