Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/09/2016
Представници амбасада у Србији пружили подршку пројекту Нови Сад 2021
28/09/2016

Чланови Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 и Вук Радуловић, Менаџер за међународну сарадњу и комуникацију пројекта Нови Сад 2021, у сарадњи са Европским покретом у Србији, организовали су јуче радни састанак са представницима неколико европских земаља, чији су градови понели ласкаву титулу европске престонице културе, поводом представљања новосадске кандидатуре.

Састанак је одржан са Горданом Маркотићем, Амбасадором Хрватске у Србији, Сабине Кројсенбрунер (Sabine Kroissenbrunner), Опуномоћеном министарком и заменицом Шефа мисије Аустрије у Србији, Дагмар Репчековом, амбасадорком Словачке у Србији, као и Норбертом Бекманом – Диеркес (Norbert Beckmann – Dierkes), директором представништва ,,Konrad Adenauer Stiftung“.

image3

Циљ сусрета био је добијање подршке представника земаља чланица Европске уније и представљање финалне апликације, коју је Град Нови Сад недавно предао.

Немања Миленковић је уваженим гостима представио концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе ,,За нове мостове”, као и достигнућа и изазове са којима су се сусрели у процесу апликације, док је Вук Радуловић истакао снажну европску димензију пројекта и апликације која је почетком септембра предата Бриселу.

Представници амбасада су на састанку подржали кандидатуру Новог Сада, али и разменили искуства, а она су још вреднија због чињенице да долазе из држава чији су градови били европске престонице културе.

image4

У процесу кандидатуре веома је битна подршка Аустрије, али и искуство њених градова, с обзиром на то да су два пута били носиоци те ласкаве титуле: Грац 2003. и Линц 2009. године. Гђа Сабине Кројсенбрунер истакла је да је кандидатура значајна као изазов јер доводи до иницијативе и партиципације, подстичући на то да се развијају стратегије за развој, не само да би се стекли услови за статус европске престонице културе, већ и изнад тога: ,,Важно је да се не припрема само за једну годину, у овом случају 2021. већ и за сваку другу, те да се планира дугорочно и да се улаже у будућност.”

Порука свих представника амбасада је да би Нови Сад добијањем ове титуле доживео трајну трансформацију, а несебична подршка не долази само од високих званичника, већ и од Новосађана који непогрешиво умеју да препознају значај културе и који осећају да су њен део.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.