Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/10/2016
Представа о Николи Тесли резултат међусекторске сарадње
28/10/2016

grafika

Српско народно позориште у Новом Саду, најстарије професионално позориште у Срба, биће место на којем ће 19. новембра премијерно бити изведена позоришна представа ,,ФБИ – Досије Тесла“.

Представа је, иначе, настала као копродукција Удружења ,,Тесла глобал форум“ из Новог Сада и Српског народног позоришта, а у сарадњи са пројектом ,,Нови Сад 2021″. Овај пројекат је од изузетне важности јер, кроз међусекторску сарадњу повезује институције културе и удружења у жељи да представи живот и рад једног од најистакнутијих светских научника. Уједно, Нови Сад, још једном, показује да негује традицију и стваралаштво, а да су му европске вредности и признања једнако важни.

Велику част нам причињава одлука да извођење представе ,,ФБИ – Досије Тесла“ почне тачно у 20 часова и 21 минут, време које симболизује 2021. годину, годину када ће Нови Сад бити једна од три Европских престоница културе и један од главних европских центара културних дешавања.

Аутор је и редитељ овог мултимедијалног спектакла је Ненад Јанковић, алијас др Неле Карајлић, припремио је представу поводом 160 година од рођења Николе Тесле и 80 година од када је наш чувени научник и проналазач проглашен за почасног грађанина Новог Сада – давног 10. јула 1936. године.

Поред Нелета Карајлића, који је написао и музику и игра једну од главних улога, лик Николе Тесле тумачи Никола Ракочевић, један од најбољих младих глумаца Европе и добитник титуле ,,Shooting star“ (Звезда у успону) за 2014. годину. У представи играју глумци СНП-а Александар Гајин, Небојша Савић и Милорад Капор, који је глумио у последњем филму из серијала о тајном агенту Џемсу Бонду. Занимљиво је и да ће, поред бројних младих глумаца, једну од улога тумачити Бошко Ћирковић Шкабо члан групе ,,Београдски синдикат“, као и један од тренутно најбољих српских глумаца, такође из Београда, Небојша Глоговац.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.