европска престоница културе

Објављено:

09/09/2021
Представљање пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Словенији
09/09/2021

Званично представљање пројекта од националног значаја „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Словенији почело је 5. септембра у Парохијском дому у Љубљани и трајаће све до краја октобра.

У организацији Савеза Срба Словеније, Нови Сад као Европска престоница културе биће представљен кроз низ догађаја у следећим местима: Ново Место, Кочевје, Цеље, Марибор, Лендава, Љубљана, Постојна и Копер.

Представљању овог пројекта у Љубљани присуствовали су и представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, а тим поводом програмска директорка пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ Сара Вулетић, говорила је о концепту програма за годину титуле и истакла најзначајније пројекте који ће се реализовати током 2022. године у Новом Саду.

Поред програмске директорке, о пројекту у Словенији говорили су и председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, а присуствовали су и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, први саветник у амбасади Србије у Словенији Александар Гаталица, представници Српске православне цркве и други појединци из јавног живота Словеније. Након уводних говора, чланови Позоришта младих из Новог Сада извели су представу „Путовање са Светим Савом“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.