европска престоница културе

Објављено:

09/09/2021
Представљање пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Словенији
09/09/2021

Званично представљање пројекта од националног значаја „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Словенији почело је 5. септембра у Парохијском дому у Љубљани и трајаће све до краја октобра.

У организацији Савеза Срба Словеније, Нови Сад као Европска престоница културе биће представљен кроз низ догађаја у следећим местима: Ново Место, Кочевје, Цеље, Марибор, Лендава, Љубљана, Постојна и Копер.

Представљању овог пројекта у Љубљани присуствовали су и представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, а тим поводом програмска директорка пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ Сара Вулетић, говорила је о концепту програма за годину титуле и истакла најзначајније пројекте који ће се реализовати током 2022. године у Новом Саду.

Поред програмске директорке, о пројекту у Словенији говорили су и председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, а присуствовали су и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, први саветник у амбасади Србије у Словенији Александар Гаталица, представници Српске православне цркве и други појединци из јавног живота Словеније. Након уводних говора, чланови Позоришта младих из Новог Сада извели су представу „Путовање са Светим Савом“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.