Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/01/2017
Преко 40 000 људи прославило прву фестивалску Нову годину у Новом Саду
02/01/2017

Најлуђу и најишчекиванију ноћ Новосађани и бројни туристи из региона и европских земаља провели су уз праву фестивалску атмосферу. Шетајући од бине до бине, упознавајући се са новим људима и слушајући најразноврснији музички програм до сада, више од 40 000 људи је уживало у централним новосадским улицама.

На главној бини, на Тргу слободе на хиљаде људи је у глас певало познате песме Здравка Чолића док је сјајну увертиру у новогодишњу ноћ направио Новосадски Биг бенд са Бојаном Стаменов и Новосадским камерним хором.

Како фестивал Две.Нове подразумева славље на 4 бине уз више од 100 извођача, посетиоци су уживали у најразноврснијем програму до сада. На Тргу републике новогодишња журка почела је већ од 10 часова, када је публика плесала уз листу коју је припремио Дј Диртy, затим је уследио наступ састава Swing Time и Ане Перишић, а за новогодишњу ноћ добро су загрејали присутне Вукашин Војводић и Drum’n’zez. Одбројавање до поноћи и хорско певање чувених хитова уследило је на наступу бенда Ирие ФМ. На овој бини утиске са новогодишње ноћи сабираћемо вечерас већ од 17 часова уз Вукашина Војводића, новосадски ска бенд Јосипа А Лисац, Бранимира и непријатеље, ДЈ Илију Рудовића, а програм ове бине затвориће бенд Земља грува. Партнери који су подржали програм на Тргу Републике су ЈКП Тржница и манифестација Артецомаркет.

На опште одушевљење најмлађих Новосађана у бајковитом Дунавском парку представили су се Бранимир Росић, удружење „Високо Ц“ које је приказало оперу за децу „Црвенкапа“ која је за ову прилику била употпуњена и Деда Мразом, а малишани су уживали и у програму музичке радионице „До ре ми“, школе музике „Мелодиес“, „Хаос аниматоре“ и у бројним додатним садржајима. Садржаје за децу помогли су трговински ланац ИДЕА и пројекат Ледена шума.

Љубитељи електронске музике сигурно ће памтити ову новогодишњу ноћ по правој журки! На „RE:SHAPE 2017 ♥ NYE Celebration Event-u“ у препуном Студију М, бројни посетиоци дочекали су Нову годину уз неприкосновеног хит мејкера Тимо Мааса. Поред њега, на Рејв Битс бини бриљирали су и Otto von disco, Смт#нг, Лаг и Владимир Аћић, док су домаћини друге, Кејк битс бине доказали зашто су претходне године пунили концертне просторе и правили сјајне журке! Испред Кејк битс екипе публику су одушевили Rasheed, Yeah Left, Pushta G, Vatra i Basivity kolektiv ekipa, Struka, Lud, Jakov, Inspektor, Janchezz i Bekfleš.

Након вечерашњег програма на Тргу републике, Новосађане очекује још једна фестивалска ноћ, дочек Српске нове године на Тргу слободе 13. јануара, уз Симфонијски оркестар НС2021са Сергејем Трифуновићем, као и дувачки оркестар Бобана Марковића.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.