Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/07/2022
Премијера прве филмске саге о Новом Саду – Почела резервација улазница
12/07/2022

Од статуса слободног краљевског града, преко Српске Атине, па до данашње Европске престонице културе, Нови Сад је један од ретких градова у Европи који добија прву филмску сагу о рађању града, под називом „Либерта”, чија је премијера заказана за 17. јул на Петроварадинској тврђави. Ново остварење које потписују редитељи Гвозден Ђурић и Жанко Томић приказаће не само ослобођење Новог Сада и добијање статуса града, јединственог града који је тај статус извојевао мирним путем, већ и читаву Војводину као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена.

Улаз на филмску пројекцију je слободан, али ће, због ограниченог броја места, публика моћи да присуствује само уз бесплатне улазнице које се преузимају искључиво на Gigx Tix продајном месту у Париском магазину. Позивнице се подижу уз лични документ, а једна особа може узети највише три улазнице. Резервација путем интернета није могућа.

Овај узбудљиви авантуристички историјски филм уједно ће бити и врхунац програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе, а публика ће имати прилику да га погледа у јединственом амбијенту Петроварадинске тврђаве. До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Паркинг испред хотела Леополд на Тврђави биће привремено затворен због премијере филма — од 15. јула у 9 часова до 18. јула, пола сата после поноћи.

Марија Терезија 1. фебруара 1748. године издала је повељу којом је Петроварадински Шанац уврштен у ред слободних краљевских градова, чиме је Нови Сад изникао из мира и данас са поносом обележава сваки први фебруарски дан као Дан Града, када се додељује и традиционална Фебруарска награда за најзначајнија дела и постигнућа грађана и грађанки Новог Сада.

У филму играју Златан Видовић, Стефан Вукић, Ана Мандић, Тамара Крцуновић, Давор Јањић, Даниел Сич, Игор Филиповић, Александар Ђурица, Валентин Венцел, Давид Јанакиев, Јована Балашевић, Саша Торлаковић, Марта Береш, Бранислав Зеремски, Душан Јакишић, Арпад Месарош, Ненад Ћирић, Ненад Пећинар, Ервин Хаџимуртезић и други. Извршна продукценткиња је Николина Зечевић, директорка филма и серије Јелена Раденковић, директор фотографије Александар Караулић, костимографкиња Кристина Костић, сценограф Ненад Параносић, маскерка Јасмина Лилић и монтажер Златко Златковић. Музику за филм компонују Давид Клем и Ервин Ереш.

Програмски лук Тврђава мира Европске престонице културе од половине јуна до половине јула бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурни дијалог и помирење кроз готово 150 програма.

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.