Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Будућност Европе: НС2021 угостио међународну конференцију у Еђшегу

Међународном конференцијом „Причамо о Европи – градимо мостове“, која је први пут одржана ван граница Европске уније и то у Новом Саду, завршена је програмска платформа „Будућност Европе“.

Платформа је током месец дана, од 7. маја до 7. јуна обухватила више од 50 догађаја, у чијој реализацији је учествовало 40 организација, како домаћих, тако и страних, у чијем фокусу су били деца и омладина Новог Сада, али и Европе.

Нови Сад је угостио многобројне госте из разних крајева Европе, са којима су млади из Србије имали прилике да се упознају, да дискутују о својој будућности и укључености у доношење друштвених одлука, као и да креирају креативне садржаје.

Организоване су бројне изложбе, интерактивне представе, шетње кроз културно наслеђе Новог Сада, разни програми за децу, радионице цирскуса, концерти, дечији театар.

„Будућност Европе“ своју завршницу имала је са конференцијом „Причамо о Европи – градимо мостове“ Фондације Конрад Аденауер, која је од 3. до 6. јуна била место сусрета младих људи из читаве Европе, писаца, научника, новинара, припадника верских заједница који су дискутовали о Европи из различитих углова – о њеној будућности, културном наслеђу, образовању, књижевности и религији…

Том приликом, премијерка Ана Брнабић, која је била гост конференције, рекла је да Европу треба да наставимо да стварамо у самој Србији и да је Нови Сад најбољи пример за то, јер је то град који је ове године Омладинска престоница Европе, а који ће 2021. године бити Европска престоница културе.

Директор Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору, Норберт Бекман Диркес рекао је да, кад је видео како је Еђшег, зграда која је била руинирана, претворен у културну станицу, одлучио да то мора бити локација Конференције.
„Овде говоримо о Европи, о тој теми би требало чешће дебатовати, јер је то потребно. Ово је културна и људска зона, а Србија је важна тачка на Балкану и Европи. Грађење мостова је важно Новом Саду, мостови повезују људе, прошлост и садашњост, али ми не желимо да живимо у прошлости, већ да мислимо на будућност.“ рекао је Норберт Бекман Диркес.

Завршетком програмске платформе „Будућност Европе“ почиње нова платформа „Тврђава мира“ која ће обухватити догађаје од 7. јуна до 7. јула. Цео програм је на следећој адреси: http://bit.ly/tvrdjavamira и друштевним мрежама.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.