Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
seobe-dusa

Објављено:

07/03/2022
Програм „Сеоба душа” помера границе културних догађаја
07/03/2022

Original Enigma Voices, Antropoceno – музички пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Биља Крстић и Бистрик оркестар, јапанска уметница Каори Ито са Богданом Ранковићем и новосадским музичким саставом „Етнофорија”, као и регионални савремени писци Дамир Каракаш и Дарко Цвијетић стижу у Нови Сад, Европску престоницу културе, где ће се представити у оквиру актуелног програма „Сеобе душа”, на Новосадском сајму.

Програм „Сеобе душа”, који кроз књижевност, извођачку и визуелну уметност и театар преиспитује позитивни утицај миграција, као део програмског лука Сеобе, почео је 3. марта. До сада су представљени писци Румена Бужаровска, Миљенко Јерговић, Дејан Тиаго Станковић, јапански кантаутор Miyavi, музички састав Barselona Gipsy balKan Orchestra, као и изложба „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу”, чији је носилац Градска библиотека у Новом Саду и која траје све до 13. марта, и многи други садржаји.

seobe-dusa-izlozba

Сутра, 8. марта, у оквиру програма „Сеобе душа” представиће се чувена јапанска плесачица и кореографкиња, Каори Ито, добитница Ордена уметности и књижевности (Ordre des Arts et des Lettres), који додељује француско Министарство културе. Каори Ито стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee и наступа са Богданом Ранковићем и новосадским саставом „Етнофорија” од 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма. Поводом Међународног дана жена, уз купљену улазницу за наступ јапанске плесне уметнице Каори Ито са Богданом Ранковићем и „Етнофоријом” обезбеђена је још једна улазница гратис.

seobe-dusa

Већ данас, 7. марта, од 18 часова у Мастер хали Новосадског сајма, представиће се савремени регионални писац Дамир Каракаш, један од добитника угледне италијанске књижевне награде Premio ITAS del Libro di montagna за роман „Сјећање шуме”. Од 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма, публика ће имати прилику да погледа представу „Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније” удружења Шмиранти и уметничког тима из италијанске партнерске организације Policardia Teatro, на челу са редитељем Андреом Моретијем. Поред Каракаша, „Сеобе душа” обележиће и долазак Дарка Цвијетића чији је роман прошле године био у финалу избора за НИН-ову награду. Он ће се публици представити 9. марта од 18 часова, у Мастер хали Новосадског сајма. На истом месту, сценско читање књиге Михаела Мартенса „У пожару светова: Иво Андрић – један европски живот”, које потписује Мухарем Баздуљ, публика ће слушати 8. марта од 16 часова.

Биља Крстић и Бистрик оркестар наступају 10. марта, док ће Antropoceno – пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, бити представљен 12. марта. Увод у њихов наступ биће перформанс румунске плесне школе Tango Timisoara. Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices, први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру „Сеоба душа” наступити 13. марта, и то уз градски оркестар Camerata Novi Sad. Сви концерти почињу у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма.

seobe-dusa

Марокански бенд Chalaban из Мађарске, који долази уз подршку Амбасаде Краљевине Мароко у Србији, наступиће 9. марта у 20 сати. У оквиру Карневала обредних поворки, 10. марта од 11 сати биће организован дечији маскенбал, а затим, 11. марта од 18 сати, и концерт гостујућих трупа из земље и иностранства.

Улазнице за све концерте, осим за наступ бенда Chalaban на који је улаз слободан, заинтересовани могу купити на Gigstix продајним местима или онлајн, путем сајта gigstix.com, као и на благајни Новосадског сајма.

Организатори моле све посетиоце да носе маске и држе прописану дистанцу. Зелени сертификати нису потребни, а маске ће бити дељене и при уласку на догађаје.

Партнер програма „Сеобе душа” је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.