Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/10/2023
Програми Европске престонице културе и даље подижу капацитете културне сцене
19/10/2023

Међународни пројекат који је подржао програм Креативна Европа, Remix Comix, у оквиру ког се у години титуле Европске престонице културе и програмског лука Друга Европа? одржала конференција Стрип, наслеђе и савремена уметност, укључио је још једну конференцију одржану у Љубљани Стрип и заједнице и пет групних резиденција које су се реализовале поред Новог Сада и у Амстердаму, Прагу и Љубљани, а резултати последње резиденције у Панчеву биће приказани на Нова фестивалу од 19. до 21. октобра, где ће се представити и наши уметници Лидија Крњајић из Новог Сада и Вук Палибрк из Панчева.

Remix Comix настао је као иницијатива шест партнера из четири европске земље, са циљем да представи савремени стрип и истакне његове нове потенцијале у изградњи заједнице и оснаживању различитих маргинализованих група. Идеја овог пројекта била је да повеже уметнике, теоретичаре и друштвене активисте из различитих средина и покуша да дâ глас припадницима субкултурних и маргинализованих група. Крoз прављење мурала и инсталација у јавном простору, користећи медијум стрипа, происпитивао се овај уметнички правац као еманципаторски алат, који може допринети праведнијем и инклузивнијем друштву.

Да програми из године титуле ЕПК и даље живе, пример су управо активности овог значајног међународног пројекта, реализоване уз подршку Фондације Нови Сад – Европска престоница културе. Након конференције Стрип, наслеђе и савремена уметност, на којој су говорили бројни стручњаци који користе стрип као медијум, уследило је још прилика за развој и ширење стриповске уметничке праксе.

Током резиденција, седам одабраних уметника из Србије имало је прилику да борави и ради по две недеље у неком од поменутих градова, а међу овим уметницима су талентовани Константинос Петровић и Владимир Илић из Новог Сада (Мултумедијални центар ЛЕД АРТ, који је и водећи партнер на овом пројекту), а који су се вратили са недавно одржане резиденције у Словенији. Они су, заједно са другим уметницима, имали прилику да своју инсталацију у јавном простору представе на љубљанском фестивалу Тинта у чувеној Метелковој. Могућност оваквог рада са другим уметницима важан је за ширење уметничке праксе, али и међусобно умрежавање и размену идеја.

Лед Арт, водећи партнер на Remix Comix пројекту, кроз овај пројекат омогућио је да чак шест уметника из Новог Сада, неки чак по први пут, осети значај резиденцијалног боравка у другим градовима Европе. Уследила је и конференција у Љубљани Стрип и заједнице, на којој је говорило чак 12 теоретичара и уметника укључујући и француског (не)познатог стрип уметника и аниматора Winshluss-a.

Значај пројекта Remix Comix, на којем је Фондација Нови Сад – Европска престоница културе била један од партнера, поред новосадског Уметничког колектива Лед Арт, затим Комуникарт (Србија), Форум Љубљана, Институт за уметност и Културна продукција (Словенија), ЛУСТР фестивала (Чешка) и ЗИД театара (Холандија), огледа се у томе што су и наши домаћи уметници имали јединствену прилику да се представе светској публици. На овај начин је кроз оснаживање локалних културних актера подигнут квалитет домаће али и европске уметничке сцене.

Фото: Remix Comix/Facebook

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.