Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

19/10/2023
Programi Evropske prestonice kulture i dalje podižu kapacitete kulturne scene
19/10/2023

Međunarodni projekat koji je podržao program Kreativna Evropa, Remix Comix, u okviru kog se u godini titule Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga Evropa? održala konferencija Strip, nasleđe i savremena umetnost, uključio je još jednu konferenciju održanu u Ljubljani Strip i zajednice i pet grupnih rezidencija koje su se realizovale pored Novog Sada i u Amsterdamu, Pragu i Ljubljani, a rezultati poslednje rezidencije u Pančevu biće prikazani na Nova festivalu od 19. do 21. oktobra, gde će se predstaviti i naši umetnici Lidija Krnjajić iz Novog Sada i Vuk Palibrk iz Pančeva.

Remix Comix nastao je kao inicijativa šest partnera iz četiri evropske zemlje, sa ciljem da predstavi savremeni strip i istakne njegove nove potencijale u izgradnji zajednice i osnaživanju različitih marginalizovanih grupa. Ideja ovog projekta bila je da poveže umetnike, teoretičare i društvene aktiviste iz različitih sredina i pokuša da dâ glas pripadnicima subkulturnih i marginalizovanih grupa. Kroz pravljenje murala i instalacija u javnom prostoru, koristeći medijum stripa, proispitivao se ovaj umetnički pravac kao emancipatorski alat, koji može doprineti pravednijem i inkluzivnijem društvu.

Da programi iz godine titule EPK i dalje žive, primer su upravo aktivnosti ovog značajnog međunarodnog projekta, realizovane uz podršku Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Nakon konferencije Strip, nasleđe i savremena umetnost, na kojoj su govorili brojni stručnjaci koji koriste strip kao medijum, usledilo je još prilika za razvoj i širenje stripovske umetničke prakse.

Tokom rezidencija, sedam odabranih umetnika iz Srbije imalo je priliku da boravi i radi po dve nedelje u nekom od pomenutih gradova, a među ovim umetnicima su talentovani Konstantinos Petrović i Vladimir Ilić iz Novog Sada (Multumedijalni centar LED ART, koji je i vodeći partner na ovom projektu), a koji su se vratili sa nedavno održane rezidencije u Sloveniji. Oni su, zajedno sa drugim umetnicima, imali priliku da svoju instalaciju u javnom prostoru predstave na ljubljanskom festivalu Tinta u čuvenoj Metelkovoj. Mogućnost ovakvog rada sa drugim umetnicima važan je za širenje umetničke prakse, ali i međusobno umrežavanje i razmenu ideja.

Led Art, vodeći partner na Remix Comix projektu, kroz ovaj projekat omogućio je da čak šest umetnika iz Novog Sada, neki čak po prvi put, oseti značaj rezidencijalnog boravka u drugim gradovima Evrope. Usledila je i konferencija u Ljubljani Strip i zajednice, na kojoj je govorilo čak 12 teoretičara i umetnika uključujući i francuskog (ne)poznatog strip umetnika i animatora Winshluss-a.

Značaj projekta Remix Comix, na kojem je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture bila jedan od partnera, pored novosadskog Umetničkog kolektiva Led Art, zatim Komunikart (Srbija), Forum Ljubljana, Institut za umetnost i Kulturna produkcija (Slovenija), LUSTR festivala (Češka) i ZID teatara (Holandija), ogleda se u tome što su i naši domaći umetnici imali jedinstvenu priliku da se predstave svetskoj publici. Na ovaj način je kroz osnaživanje lokalnih kulturnih aktera podignut kvalitet domaće ali i evropske umetničke scene.

Foto: Remix Comix/Facebook

 

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.