Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Програмска линија „DanubiaNS“ интензивира културну сарадњу у Дунавском региону

Поводом Међународног дана Дунава, 29. јуна, Фондација Нови Сад 2021 је организовала је форум DanubiaNS на којем су представљени планови за подстицање културне сарадње и размене знања и искустава у Дунавском региону.

Дунав је симбол културне, етничке, верске и језичке разноврсности данашње Европе јер својим током повезује чак десет земаља. Колико је значајно повезивање у овом региону говори податак да се, сада већ традиционално, сваке године, у другом граду на Дунаву, организују Дунавске конференције о култури, како је било и 2014. године у Новом Саду.

Пројекат и стратегију сарадње у Дунавском региону DanubiaNS представили су др Мартон Мехеш, менаџер за сарадњу у Дунавском региону и Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад 2021. У панел-дискусији, која је након увода уследила, учествовали су и Весна Латиновић МА, директорка галерије Бел Арт и фестивала Дунавски дијалози и Клеменс Баудер, дизајнер, музичар, урбаниста и некадашњи члан тима пројекта Линц 2009.

У оквиру програмске линије DanubiaNS у наредних пет година реализоваће се низ различитих пројеката из области културе и уметности у сарадњи са културним организацијама и уметницима из читавог Дунавског региона. Између осталог, најављена је и сарадња између Линца и Новог Сада, као и покретање резиденцијалног програма за уметнике Дунавског региона. Такође, постоји и могућност да Нови Сад активно учествује у пројектима у оквиру Дунавског транснационалног програма. Током форума упућен је позив експертима, организацијама и поједницима из области културе и уметности на дијалог и заједнички рад кроз умрежавање у Дунавском региону како би се интензивирало повезивање и културна размена.

Програм на броду Зеппелин завршен је кратким видеом новосадског уметника Драгана Војводића „Супрематистичка транзиција“ приказаним на фестивалу Дунавски дијалози 2015. године, и уметничком акцијом „Супрематистичка транзиција“ оствареном током резиденцијалног боравка у Бергену 2016. године. Тиме је започело и обележавање стогодишњице излагања Маљевичевог „Црног квадрата на белој основи” које ће трајати све до 2019. године.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.