Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/10/2016
Састанак званичника Новог Сада са представницима независне културне сцене
11/10/2016

Уз учешће тима Нови Сад 2021, представници Независне културне сцене Новог Сада састали су се са чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем и поделили са њим изазове са којима су суочени.

Као основни проблем, независни “културњаци” истакли су да их државне и градске институције не препознају као учеснике у културној сцени, што резултира у недостатку средстава за невладине организације у области културе, чиме је њихов опстанак угрожен.

Припадници независне културне сцене додатно су истакли да је један од проблема плаћање кирије и режија удружења, која се махом финансирају из пројеката, а новцем од пројеката то није могло да буде покривено. Члан Градске управе за културу Далибор Рожић истакао је да ће новим правилником који спрема Градска управа за културу то бити промењено, па ће Град и до 45 одсто новца за текуће расходе и издатке (односно за кирију и рачуне) моћи да финансира, што до сада није био случај.

На састанку је предложено и да припадници независне сцене одреде на који начин би требало да буду представљени у новом уметничком кварту Новог Сада, Youth Creative Polis-u који ће се налазити на простору садашње Кинеске четврти у Новом Саду.

Представници независних удружења и градске власти сложили су се да у наредном периоду треба радити и на транспарентности у додели средстава у области културе, што је уосталом и један од циљева недавно усвојене Културне стратегије Новог Сада.

Рожић је обећао и да ће један од чланова Радне групе која ће радити на спровођењу Културне стратегије Новог Сада бити представник независне културне сцене.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.