Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/03/2017
Пројекат „Нови Сад 2021“ представљен на радионици Деска Креативна Европа
09/03/2017

Деск Креативна Европа Србија и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организовале су радионицу посвећену неформалном образовању ангажованима у установама и организацијама које припремају документацију за учешће на конкурсима програма Креативна Европа. Ова радионица била је и одлична прилика заинтересованим професионалцима у култури да се информишу и обуче за евентуално конкурисање на програм Креативна Европа.

Учесницима радионице данас су се обратили и представници Фондације „Нови Сад 2021“, руководилац стручног тима за међународну сарадњу и ЕУ фондове Вук Радуловић и чланови стручног тима Фондације задужени за област партиципативности, инклузије и едукације Милица Рашковић и Лазар Јованов.

Представљајући пројекат „Нови Сад 2021“ Радуловић је нагласио да се добијањем титуле Европска престоница културе за 2021. годину Нови Сад позиционирао као културни центар овог региона и истакао да се пројекат Европска престоница културе фокусира на развој града. Радуловић је најавио нове јавне конкурсе за пројекте, а план је да се више од 400 културних пројеката реализује током 2021. године. За ову годину, када је реч о међународној сарадњи, планирани су, између осталог, Дани Печуја, који је био Европска престоница културе 2010. године, као и промоција Пафоса, града на Кипру који ове године носи ту престижну титулу. Радуловић очекује и неколико пројеката који ће током ове године бити реализовани у сарадњи са тимом „Ријека 2021“.

Члан стручног тима Фондације задужен за област партиципативности, инклузије и едукације Лазар Јованов изјавио је да ће ове, такозване „нулте године“, акценат бити на пројектима којима се планира подизање инфраструктуре и партиципације грађана кроз различите акције и програме. Једна од главних активности биће едукација, пре свега, запослених и менаџера у култури, стварање „кадра“ који ће максимално бити активан током 2021. године, а план је да после те године они остану на располагању граду као својеврсни легат пројекта „Нови Сад 2021“.

Милица Рашковић, такође део стручног тима за област партиципативности, инклузије и едукације, упознала је учеснике радионице са планом организовања три такозване културне станице, односно три нова, мала, културна центра на Новом насељу и Клиси, као и у Сремским Карловцима до 2021. године. Како је најавила, прва културна станица би била покренута на Новом насељу. Други пројекат који ће бити реализован је „ЕПК караван“, који ће обилазити све делове Новог Сада и околна насеља како би кроз различите радионице, представе, филмске пројекције, концерте и друге програме подстакли све суграђане на партиципативност, као кључни сегмент пројекта „Нови Сад 2021“.

Занимљиво је да су се учесници радионице веома активно укључили у разговор несебично износећи своје идеје и предлоге како се што боље припремити за 2021. годину. Највише се говорило о томе како културне програме приближити младим људима и на који начин би требало промовисати пројекат „Нови Сад 2021“.

Радионица Деска Креативна Европа Србија и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ одржана је у Конгресном центру Новосадског сајма, за време одржавања Међународног салона књига и Изложбе уметности „Арт Експо“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.