Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад - град љубазности Novi Sad – City of Kindness

Објављено:

16/11/2020
Нови циклус пројекта „Нови Сад – Град љубазности” онлајн
16/11/2020

Сви ми знамо да је лако бити љубазан са љубазним странкама. Међутим, како одговорити на жалбе, приговарања, претње, псовке, манипулације, преопширности, тврдоглава инсистирања на својим позицијама и друга непријатна понашања странака, у којима пука љубазност није довољна? И како сачувати себе, своје ментално и физичко здравље ако се много трошимо у раду са странкама? Управо са циљем да пронађе решења у савременој пословној психологији, пружи психолошку подршку и постигне критичну масу промотера љубазног и професионалног опхођења, покренут је пројекат „Нови Сад – Град љубазности”.

нови сад - град љубазности

Идеја је да се едукацијом запослених на позицијама пружања услуга грађанима (радника у култури, туризму, угоститеља, таксиста, шалтерских службеника/службеница, возача јавног саобраћаја…), који ће постати промотери љубазности, поставе нови стандарди културе опхођења у Новом Саду, будућој Европској престоници културе.

У првој фази пројекта, током ове године планирано је шест тренинга „Комуникација са тешким странкама”, за око сто полазника. Прва два циклуса организована су почетком године у културним станицама Еђшег и Свилара, док су преостали у онлајн формату због пандемије коронавируса. Трећи циклус тренинга одржан је прошле недеље, док ће четврти бити реализован сутра, 17. новембра.

„Након два реализована класична, 12-часовна тренинга у малим групама, одржана током фебруара и марта ове године и паузе у којој смо се сви надали брзом проласку епидемије, одлучили смо се да, у складу са мерама безбедности, прилагодимо програм едукације новој реалности. Осмишљен је програм који подразумева припремни рад полазника, трочасовни вебинар и додатну литературу, као и онлајн консултације са предавачем након вебинара. Вебинари се реализују у малим групама од 12 до 20 учесника. Први утисци су веома добри, полазници изузетно активно учествују у раду и сви заједно се трудимо да уочимо предности оваквог начина рада. Сви смо се на вебинару сложили да је диван осећај да, управо у овим тешким животним околностима, имамо прилику да се нађемо на једном месту, разменимо искуства и подржимо једни друге у решавању тешких пословних ситуација, те да нам психолошке вештине и знања у решавању компликованих и непријатних ситуација, никад нису биле потребније”, рекла је ауторка пројектне идеје, дипломирани психолог и тренер за пословне комуникације, Вера Дуњић.

Тематски оквир тренинга су разлике између успешне и неуспешне комуникације, дефиниција тешке странке, психолошке предности љубазности, питање како успоставити поверење са саговорником, тешке ситуације у раду са странкама – на примерима и искуствима, седам златних техника пословне комуникације и њихова примена.

За поједине раднике који су обухваћени овим пројектом, ово је први такав вид едукације и психолошке подршке, што је био случај са запосленима у Градској управи за опште послове Града Новог Сада, који непосредно пружају услуге грађанима у шалтер-сали Градске куће, али и матичарима, референтима у писарницама и месним заједницама, архиварима, саветницима и шефовима који су били на првим тренинзима почетком године. Тренутно је у току едукација запослених у области културе.

По окончању едукативних циклуса, радни простори промотера љубазности биће обележени ознаком „Зона љубазности”.

Пројекат „Нови Сад – Град љубазности” реализује Удружење „Зона љубазност”, у партнерству са Факултетом за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” и уз подршку Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.