Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/12/2020
Завршене активности пројекта „Нови Сад – град љубазности“ за ову годину
15/12/2020

У оквиру пројекта „Нови Сад – град љубазности“ током ове године реализовано је шест тренинга „Комуникација са тешким странкама“ којима је присуствоваo 71 полазник.

Идеја пројекта „Нови Сад – град љубазности“ је да се едукацијом запослених на позицијама пружања услуга грађанима (радника у култури, туризму, угоститеља, таксиста, шалтерских службеника/службеница, возача јавног саобраћаја…), који ће постати промотери љубазности, поставе нови стандарди културе опхођења у Новом Саду, будућој Европској престоници културе.

Прва два тренинга реализована су током јануара и фебруара у културним станицама Еђшег и Свилара, у трајању од по 12 наставних сати, за укупно 31 полазниказапослени у ГУ за опште послове Града Новог Сада који непосредно пружају услуге грађанима у шалтер сали Градске куће, али и матичари, референти у писарницама и месним заједницама, архивари, саветници и шефови у тој управи. Због епидеомиолошке ситуације, четири планирана тренинга организована су у облику вебинара на Zoom платформи током новембра за 40 полазника (запослени у установама културе), који су били подељени у групе.

Онлајн едукација обухватила је предактивности, вебинар у трајању од три сата на тему „Комуникација са тешким странкама“ и постактивности. Предактивности су обухватале достављање радног материјала полазницима, а након вебинара, полазници су имали задатак да вежбају предложене технике у свом окружењу и на својим примерима, као и могућност консултација са предавачем још додатних седам дана.

Према евалуацији полазници су изразили задовољство вебинаром – у 92% случајева очекивања су испуњена у потпуности или у великој мери, а код два полазника (8%) делимично. Одличном оценом су оцењени организација (4,96) и квалитет предавача (4,92), а своје знање након вебинара о задатој теми полазници оцењују одличним (4,54), што је за читаву оцену више од самопроцењеног знања пре вебинара (3,5). Полазници су посебно били задовољни начином излагања, конкретним примерима и једноставношћу техника. У описним оценама, стигло је много похвалних утисака, али и драгоцених сугестија и предлога.

На класичним тренинзима, полазници су проценили да су своје знање унапредили за 1,35 оцену, а на вебинару за 1,04. Евалуација показује да су описне оцене и коментари са класичног тренинга садржали су много више одушевљења, ганутости и захвалности, али да су вебинари на задовољавајућем нивоу заменили класичан тренинг и да индивидуалне преписке и додатна размена материјала након вебинара, те приручник који ће бити од трајне помоћи полазницима вебинара, у доброј мери доводе до испуњења пројектних циљева на овај начин.

Пројекат „Нови Сад – Град љубазности” реализује Удружење „Зона љубазност”, у партнерству са Факултетом за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” и уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.