Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Нови Сад – Град љубазности

Објављено:

24/01/2020
Почео пројекат „Нови Сад – Град љубазности“
24/01/2020

Одржани први семинари у оквиру пројекта „Нови Сад – Град љубазности“.

Пројекат „Нови Сад – Град љубазности“ покренут је у циљу поспешивања пословне комуникације и асертивности новосадских јавних службеника. Пројектом су обухваћени радници у култури, туризму и угоститељству, таксисти, возачи јавног саобраћаја, радници на шалтерима, припадници полиције, продавци који ће кроз посебно испланиран сет едукативних семинара постати амбасадори тзв. „новосадске љубазности“.

Имајући у виду да је Нови Сад 2021. године носилац пројекта Европска престоница културе и самим тим већ сада постаје занимљива културно-туристичка дестинација, идеја пројекта је да у фокус стави добро познату новосадску срдачност, непосредност и отвореност, учини је видљивијом, препознатљивијом и продуби је.

 

  

 

Прва фаза пројекта отпочела је ове недеље семинаром на тему „Комуникација са тешким странкама’’ у културним станицама Свилара и Еђшег. У оквиру прве фазе биће одржано укупно 30 семинара о темама везаним за пословну културу и опхођење за око 600 запослених у институцијама културе, градским органима, јавним предузећима, такси службама и угоститељским објектима. Тренинге реализује Вера Дуњић, дипломирани психолог и тренер за пословне комуникације.

Паралелно са едукативним сегментом пројекта, студенти пословне психологије Факултета „Др Лазар Вркатић“ уз менторство проф. др Жељке Бојанић реализују истраживања о нивоу пословне културе и љубазности који ће послужити као репер за проверу резултата пројекта.

Очекивани резултати пројекта „Нови Сад – Град љубазности“:

-Оснаживање и подршка установама културе да на прави начин представе културну понуду и учине је доступнијом и пријемчивијом;

-Стварање функционалне комуниколошке мреже између директних и индиректних актера који доприносе културној понуди града;

-Подизање стандарда опхођења према широј заједници и гостима Новог Сада;

-Развијање свести о важности културе опхођења у широј јавности;

-Развијање бренда града Новог Сада као љубазног града.

У наредном периоду пројектом ће бити креиране тзв. „Зоне љубазности“, а кроз различите механизме биће организован избор за најљубазнијег продавца, таксисту итд, у шта ће бити укључени сви Новосађани, и на тај начин шириће се прича о важности асертивне комуникације, отворености и љубазног опхођења.

Пројекат „Нови Сад – Град љубазности“ реализује удружење „Зона љубазности“ у сарадњи са Факултетом за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.