Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Сусрет у Ријеци

Објављено:

24/01/2020
Нови Сад део мреже европских градова који подстичу интеркултурални дијалог
24/01/2020

У оквиру пројекта Европске уније „Европски градови подстичу интеркултурални дијалог и борбу против дискриминације миграната и мањина“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) у Ријеци, овогодишњој престоници културе, одржан је први састанак партнера на овом значајном пројекту. Сусрет у Ријеци од 22. до 24. јануара увод је у пројекат, повод за упознавање партнера и покретање тзв. мреже партнера пројекта.

Носеће теме сусрета у Ријеци биле су културна разноликост, бела књига о интеркултуралном дијалогу о европским иницијативама, миграције и хуманитарна криза, као и размена искустава које су поделили представници градова-Европских престоница културе, а међу њима и представници тима „Нови Сад 2021“ .

Сусрет у Ријеци окупио је 15 партнера из 14 земаља, од којих су 11 чланице Европске уније (Летонија, Пољска, Хрватска, Грчка, Литванија, Италија, Шпанија, Холандија, Румунија, Уједињено Краљевство, Бугарска) и три суседне земље Србија, Македонија и Албанија. Међу овим представницима je чак шест носилаца престижне титуле Европске престонице културе (Ријека, Каунас, Темишвар, Нови Сад, Пловдив) што додатно доприноси интернационалној размени идеја које се тичу важних актуелних тема као што је мигрантско питање и статус мањинских група у друштву.

Многобројни модератори и панелисти изнели су своје виђење културалних различитости у Европи са циљем да се подигне свест о богатству културне средине Европске уније и да се промовишу њене кључне вредности – плурализам, толеранција, интеркултурална размена и многе друге, што даље доприноси развоју европског идентитета који поштује различитости, који је динамичан и вишедимензионалан. О томе сликовито говори чињеница да је планирано ангажовање више од 3000 учесника који ће учествовати у организацији међународних догађаја, онлајн дебата и других активности.

Пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и сам интегрише различите активности које се тичу питања миграната и мањинских група активирајући свест грађана на ту тему.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.