Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/05/2017
Промоција новог стваралаштва – први концерт за хармонику и оркестар
23/05/2017

Фондација „Нови Сад 2021“ као главну стратешку одлуку, за прву годину рада, поставила је задатак да оснажи људске и просторне капацитете са циљем промовисања нових видова стваралаштва.
Тим поводом, Фондација је дала свесрдну подршку пројекту „Еуфонија“ и концерту који спаја хармонику са симфонијским инструментима, што је први овакав концерт у Србији. Наступ симболично почиње у 20:21 час у Студију М, у суботу 27. маја, концертом за хармонику и оркестар „Нова српска музика за хармонику – омаж Бручију“. Биће то прилика да премијерно у историји музичке уметности у Србији чујемо концерт за хармонику и оркестар младог композитора из Србије Лазара Ђорђевића. Солиста на хармоници биће Дарко Димитријевић, а специјални гост концерта је Александар Стаховски, прошлогодишњи победник Фестивала класичне хармонике у Пули. Догађај је значајан и по томе што концертом „Нова српска музика за хармонику – омаж Бручију“ званично започиње међународна сарадња са Хрватском, односно партнерским фестивалом у Пули, успостављена крајем 2015. године.
Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ настао је из жеље да се у Новом Саду развије фестивал светског гласа и промовише уметност хармонике на високом нивоу, као и да то буде манифестација која ће окупити младе талентоване акордеонисте из целе Европе и бити битан фактор у њиховој уметничкој каријери.
Фестивал обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни (предавања еминентних људи из света класичне музике) и културни (вечерњи концерти).
Ове године, програм фестивала је у знаку обележавања важног јубилеја за Нови Сад и класичну хармонику – 100 година од рођења композитора Рудолфа Бручија.
Како наглашавају организатори, по оценама људи из бранше, такмичара и посетилаца, фестивал „Еуфонија“ се убраја у једну од најперспективинијих манифестација тог типа на Балкану.
Други интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ одржаће се у Новом Саду од 25. до 28. маја, а више информација можете пронаћи на званичном сајту фестивала, на адреси www.eufonijafest.com.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.