Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/10/2016
Раде Шербеџија упутио писмо подршке Новом Саду и Новосађанима
13/10/2016

Уочи церемоније проглашења Европске престонице културе, која ће бити одржана данас у 18 часова у Бриселу, као и након подршке многобројних истакнутих личности са светске и европске уметничке сцене, као што су Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други, један од најцењенијих уметника у овом делу Европе, Раде Шербеџија, послао је писмо подршке кандидатури Новог Сада за ову европску титулу:

 

,,Чини ми се да готово не постоји идеалнији град да буде престоница европске културе од Новога Сада… Већ по своме географском положају, историјској улози, мијешаном становништву и некој посебној енергији коју посједују градови у којима су се различитости језика, менталитета и религија стољећима испреплетале и надопуњавале, Нови Сад је мјесто у коме је интернационализам људскости нашао право тло…

Овдје су се стољећима његовале културе Срба и Хрвата и Мађара и Аустријанаца и Словака и Румуња и Јевреја и Рома, а у задњих стотињак година и Црногораца и Херцеговаца и Личана, па чак и још неких преосталих Фолкдојчера… Нови Сад је синоним за пјесму, те су буњевачке тамбуре, српске хармонике и мађарске виолине у задњих 200 година креирале ту тако посебну староградску музику… Нови Сад има и једног од највећих југословенских трубадура, Ђорђа Балашевића, који, својом свевременском поезијом, већ скоро 50 година спаја све народе и народности, културе и религије од Триглава до Ђевђелије… Нови Сад је био и колијевка сувременог Југославенског театра, чије су Стеријине Позоришне Игре биле најсвјетлија позорница Јужних Словена.

Нови Сад је већ годинама познат по своме славноме Егзиту, који је организиран од групе младих новосадских студената, а који је својим значајем постао и један од најживљих центара и музичких фестивала у Европи… Нови Сад има и посебну публику која је управо због своје мултиетичности и мултикултуралности одњегована као једна од најгостољубљивијих публика која има подједнако разумијевања и за класичну и за концептуалну музику… И за класично и авангардно позориште… У једну ријеч, Нови Сад је идеално мијесто да постане Европском Позорницом културе за 2021. годину… И да не будем политичан, али ипак да и то кажем: Након Ријеке, која је с правом изабрана да буде домаћин европским умјетницима 2020. године, лијепо је и праведно да то постане и Нови Сад 2021.

Тако ће свијетла европске заједнице помоћи да се отјерају и разиђу мракови, који су ове наше просторе, почетком 90-их година, па све до данашњих дана, завијали у таму…“

 

Данас у 18 часова биће познато да ли ће се жеље Радета Шербеџије, али и многобројних Новосађана, остварити. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства, а уз помоћ пројекта Нови Сад 2021, овај град се нашао у самом финалу проглашења за Европску престоницу културе за 2021. годину.

Радета Шербеџију Новосађани ће имати прилике да чују на концерту који ће у децембру одржати у Великој сали Српског народног позоришта у Новом Саду.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.