Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/09/2020
Екологија и ликовност кроз пројекат „Рециклирана скулптура“
03/09/2020

Од малих ногу, врло је важно да деца науче да брину о свету и својој околини. Учећи о заштити животне средине, они стварају добре навике и чувају своју планету. Уколико се још и ликовност увеже са екологијом, најмлађи креативци граде вредности, нова знања али и развијају машту. Пројекат „Рециклирана скулптура“ Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, управо има за циљ то – едукација деце на еколошком и ликовном плану.

Према речима Љубице Танкосић, кроз овај програм и три радионице, планирано је да се деца упознају са појмом и значајем рециклаже, и њеном даљој употреби путем скулптуралног обликовања.

„Деца ће бити у прилици да кроз ликовност и практичан рад, добију одређена сазнања везана за могућности рециклирања, односно како се различитим “отпадним” и већ употребљеним материјалима може дати „нови живот”. Први радионичарски дан, резервисан је за међусобно упознавање полазника као и упознавање са терминима, материјалима и техникама, након чега ће уследити практичан рад на обликовању скулптура и рељефа. У другом дану, планира се експериментисање и игра са различитим материјалима, текстурама и облицима. Трећи, завршни дан, планиран је за завршавање и осликавање скулптура“, објашњава Љубица Танкосић.

Такође, деца ће научити и шта је то обликовање у простору, шта је рељеф, мобил, стабил. Упознаће се са радом познатих уметника који су се бавили скулптуралним обликовањем, али и са различитим материјалима, користећи различите картоне, новине, канапе, боје.

„Употребом различитих материјала и ликовних елемената деца развијају перцепцију, машту и креативно мишљење. Одступа се од шаблонског приступа проблему, развијају се моторичке и графомоторичке способности. Рад у гупи развија код деце тимски дух, проналажење зајдничког решења, развијају комуникацију, толеранцију, договор, надограђују идеје, развијају машту, док рад на скулптури већег формата има за циљ и повећано кретање детета у простору. Истражујући и играјући се различитим материјалима деца добијају покретачку снагу, која их заокупља и ангажује њихове интелектуалне, емотивне, и ликовне потенцијале, док их рад у групи учи одговорности, избору, сарадњи и изграђивању критеријума“, напомиње Љубица и додаје:

„Овај програм јесте уметничка активност деце и омладине, али са ширим планом деловања. Желимо да код деце, кроз игру развијемо осећај за лепо, да добију нова знања, вредности и вештине, да се повежу са институцијама културе и да се у њима осећају пријатно, али и да код њих што више подстичемо машту која ће им бити кључна у изналажењу различитих проблема са којима се буду током живота сусретали.“

Крајњи резултат радионице је реализација скулптуре са завршном изложбом, 8. септембра од 18:30 сати, у Културној станици Млин. Пројекат „Рециклирана скулптура“ један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и развој публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.