Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Плакат као вид дечјег израза

Објављено:

27/07/2020
„Уметници. Сад!“ – Радионице „Плакат као вид дечјег израза“ од понедељка до среде, у културној станици Млин
27/07/2020

„Деца су рођени уметници. Проблем је како да се остане уметник и кад се одрасте”, рекао је велики Пикасо. Од малих ногу, деца своје искуство и емоције исказују на различите креативне начине, а уметнички свет постаје права авантура.

Пројекат „Плакат као вид дечијег израза”, ауторке Љубице Танкосић управо то и доказује. Основна идеја пројекта, који је добио средства на Јавном позиву локалним уметницима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, јесте развој дечјег ликовног стваралаштва, њихово упознавање са плакатом као видом визуелне комуникације и упознавање са предграфичким и графичким техникама отискивања и штампања, прилагођеним њиховом узрасту. Радионице ће бити реализоване од данас, 27. јула до среде, 29. јула у периоду од 10 до 12.30 сати, у културној станици Млин.

„Циљ је да кроз различите графичке технике, кроз које ће деца проћи, али и кроз игру и на занимљив начин, подстакнемо код деце развој мисаоних, истраживачких и експерименталних функција. Након реализованог програма, очекује се да ће деца усвојити нова знања и вредности, да ће се повезати са културом и институцијама културе, те да ће настојати и даље да кроз игру и ликовност развијају машту, јер је она кључ за сва будућа занимања којима се буду бавили”, истиче ауторка пројекта Љубица Танкосић.

Плакат као вид дечјег израза

Радионице су намењене деци предшколског и основношколског узраста, а планирано је да деца прођу кроз неколико графичких техника као што су картон штампа, монотипије, гравуре, линорез, наравно у зависности од узраста детета. На првом часу упознаће се са значењем и особеностима плаката, али и са методологијом настанка графичког листа. Такође, у току радионице, деца ће имати прилику да раде на штампарској преси, да сами стварају своје прве ауторске отиске, те да осете радост коју пружа тајновитост подизања папира са матрице.

Љубица Танкосић истиче да су деца изузетно заинтересована за све графичке технике. Према њеним речима, рад на графици веома је динамичан јер се ради са различитим материјалима, те деца могу да секу, цепају, лепе, гравирају, урезују и праве комбинације материјала, баш као и озбиљни уметници.

„Занимљива им је и густина графичке боје, могућност мешања боја и добијање нових нијанси, као и рад на графичкој преси, мада сама преса није предуслов да би се добио графички лист, бар што се тиче графике, у раду са децом. Графика је некако увек нова и атрактивна. Међутим, слабо је заступљена у предшколским установама и основним школама, па чак се слабо ради и у ликовним атељеима и радионицама за децу, што је штета, јер деца употребом различитих материјала и ликовних елемената развијају перцепцију, машту и креативно мишљење. Одступа се од шаблонског приступа решавања проблема, развијају се моторичке и графомоторичке способности”, каже Љубица и додаје да су овакви пројекти изузетно важни јер се деца од малена навикавају да посећују културне догађаје.

„Деца постају конзументи уметности. Радује ме и новоотворени Новосадски дечји културни центар, тј. Културна станица Млин, који иза себе има дугу традицију не само ликовно образовне и излагачке делатности, него код деце развијају и негују љубав према музици, глуми, филму, позоришту. Свакако да треба неговати и подржавати програме као што је овај, јер они у многоме доприносе развоју дечје личности“.

Крајњи резултат радионица јесте изложба коју ће посетиоци моћи да погледају до 20. августа, у току радног времена културне станице Млин (Радничка 20).

јавни позив уметници сад

Пројекат „Плакат као вид дечјег израза” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.