Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Radio Television of Vojvodina

Објављено:

18/03/2021
РТВ постао медијски партнер Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“
18/03/2021

Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ потписала је Споразум о пословно-техничкој сарадњи са Радио-телевизијом Војводине. Споразум предвиђа наставак медијске сарадње у циљу успешне реализације пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ и промоције тог културног пројекта од националног значаја и догађаја који се реализују у његовом оквиру.

„Сарадња са медијима је један од кључних сегмената пројекта од националног значаја као што је титула Европске престонице културе. Сарадња са Радио-телевизијом Војводине као покрајинским јавним сервисом је већ одавно на стабилним темељима и остварена је преко информативног програма, лајв преноса и емисија специјализованих за културу, тако да је ово потписивање заправо само потврда те већ добре сарадње. Заједнички именитељ нам је свакако интеркултуралност који је императив за пројекат Европске престонице културе, због чега је и кључна промоција на свим језицима националних мањина у Војводини, што ће у оквиру ове сарадње бити подигнуто на виши ниво“, рекао је директор Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Медијска сарадња две институције омогућиће промоцију свих активности у оквиру пројекта Европске престонице културе на 16 језика путем свих седам медијских платформи РТВ-а: два телевизијска и три радијска канала, путем интернет сајта rtv.rs и интернет омладинског „О“ радија.

„Велико је задовољство када можете формализовати сарадњу са једном оваквом институцијом као што је наша Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Ентузијазам који носи ова млада екипа, резултира мноштвом жанровских садржаја и читавим низом догађаја у граду. Иза њих ће остати један другачији Нови Сад, лепши, оплемењенији и Радио-телевизија Војводине у томе види своје место и улогу – пре свега, да најави, забележи и документује то што се догађа у нашем граду као културној престоници Европе. У томе видимо наш циљ и задатак“, казао је генерални директор Радио-телевизије Војводине др Миодраг Копривица.

сарадња са радио-телевизијом војводине

Међу успешним, већ оствареним видовима сарадње, истиче се пренос Корза, јединственог концерта класичне музике на једном од најпрометнијих булевара, као и церемоније свечаног отварања прошлогодишњег „Калеидоскопа културе, затим редовна рубрика која се бави активностима Европске престонице културе на првом програму Радија РТВ-а, специјална емисија са Стефаном Миленковићем, као и редовно праћење активности Фондације кроз културни дневник РТВ-а „Арт-ерија“, али и централне емисије Информативног програма.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.