Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/09/2016
Сарадња Новог Сада и Родоса у кандидатури за Европску престоницу културе
27/09/2016

 

rodos-novi-sad-kolaz

Након вишедневних преговора и разматрања потенцијалних заједничких активности, постигнут је договор о сарадњи између пројеката Нови Сад 2021 и Родос 2021. Родос је један од грчких кандидата за Европску престоницу културе, а договор је постигнут између грчког представника Никоса Чаципапаса (Nikos Chatzipapas) и Вука Радуловића, менаџера за међународну сарадњу и комуникацију пројекта Нови Сад 2021.

Потписивањем овог споразума, од данас наш град и званично сарађује са свим градовима финалистима за Европску престоницу културе 2021. године! Наиме, Нови Сад је од раније имао потписане споразуме о сарадњи са Темишваром, Клужом, Баја Мареом и Букурештом, финалистима за избор у Румунији, као и Елефсином и Каламатом, који су у финалу такмичења у Грчкој.

Недавно је Темишвар проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину, док се Нови Сад налази у финалу, а да ли ће освојити ово ласкаву титулу биће познато 13. октобра приликом финалног представљања у Бриселу.

Европским престоницама културе за 2016. проглашени су пољски Вроцлав и шпански Сан Себастијан, док ће титуле наредне године понети дански Орхус и једно од главних летовалишта на Кипру, Пафос. У 2018. престижну титулу добиће Леуварден у Холандији и Валета на Малти, а 2019. Пловдив у Бугарској и Матера у Италији. Европске престонице културе за 2020. биће хрватска Ријека и ирски Галвеј, док је Темишвар за сада једини град који је проглашен престоницом културе за 2021. годину.

Print

Подсетимо, наш град је до сада сарађивао са више од 30 европских градова, од којих најмање 20 некадашњих и будућих, као и градова кандидата за Европску престоницу културе. Више од 95% свих предложених пројеката реализоваће се у сарадњи са организацијама и уметницима из целе Европе. На тај начин желимо да, путем културе, градимо нове и обнављамо мостове између Новосађана и становника градова широм Европе. Истовремено, ми желимо да још чвршће позиционирамо Нови Сад као национални, регионални и европски центар културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.