Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
пројекти сарадње са јапаном

Објављено:

20/08/2021
Одабрани пројекти сарадње са Јапаном у години титуле
20/08/2021

У циљу обогаћивања програма за 2022. годину, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је Јавни конкурс за суфинансирање програма сарадње с Јапаном, а одабрана су укупно три пројекта који ће бити реализовани у години титуле у Новом Саду и околини.

Ради бољег повезивања са јапанском културном и уметничком сценом, Фондација је остварила сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, организацијом која је основана 1992. године са циљем промовисања јапанске културе и уметности у Европи. ЕУ – Јапан фест желела је да кроз овај конкурс подржи пројекте сарадње са јапанским уметницима и организацијама који се уклапају у концепт програма за годину титуле.

Одабрани су пројекти:

1. „Седми интернационални фестивал хармонике и камерне музике – Еуфонија“, предлагач Удружење грађана Еуфонија

2. „Metroplex 2022 – 2122“, предлагач Ново културно насеље

3. „9. Јапанско-српски фестивал филма (ЈСФФ), предлагач Удружење за развој уметности и културе CULTCRAVE

Изабрани програми су у складу са програмским концептом и уметничком визијом „За нове мостове”, који је развила Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и биће укључени у програмске лукове Хероине, Калеидоскоп културе и Друга? Европа у години титуле.

Подсећамо да је последњи циклус јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан, у оквиру програма размене „Кизуна”, отворен до 31. августа. Више информација о овом конкурсу на овом линку.

Одлука о расподели средстава по јавном конкурсу за суфинансирање пројеката сарадње са Јапаном у оквиру званичног програма „Нови Сад – Европска престоница културе”

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.