Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

1. ФЕБ – 20. МАР 2022.

 

СУСРЕТ РАЗЛИЧИТОСТИ

Овај програмски лук сагледавао је кретања становништва као инспирацију у уметности и подсетио нас на позитивне последице миграција и међусобних прожимања у култури, који су наш саставни део.

Један од главних догађаја биле су Сеобе душа, јединствени павиљон књижевности, на ком су се спојиле визуелна и извођачка уметност, са циљем да се представи утицај миграција на индивидуу. Доживели смо и Караван, гастрономско путовање Европом кроз уметност и укусе, као и бројне друге програме.

Имена која су обележила програм Сеоба, између осталих, су: јапански кантаутор и амбасадор добре воље УНХЦР-а Miyavi; чувени састав Barcelona Gipsy balKan Orchestra; Antropoceno – пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику; звезда савременог плеса, јапанска уметница, Каори Ито; добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices и други.

Програмску књигу лука Сеобе можете погледати овде, а календар свих догађаја овде.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

РАСКРШЋЕ

Стварање Новог Сада кроз миграције била је тема изложби из области културног наслеђа. Прошлост смо посматрали из угла садашњости како бисмо замишљали нову будућност. Покушали смо предрасуде да доведемо до смеха, да изненада заиграмо градским улицама и поздравимо оне који су се вратили да би донели ново богатство у свој град.

МИГРАРТ

Афирмисани уметници и нове наде европске уметничке сцене бавили су се темом миграција као неодвојивим делом европског идентитета, кроз класичну уметност, фотографију и савремено стваралаштво.

СЕОБЕ ДУША

Јединствени павиљон књижевности у овом делу Европе поставили смо на Новосадском сајму и, кроз различите врсте уметности, ставили смо акценат на лично, индивидуално искуство миграција. Богати пратећи уметнички и културни програми тематизовали су физичке одласке и доласке, лутање, као и мање опипљива, али битна питања егзистенцијалних и метафизичких померања.

КАРАВАН

Кроз разноврсне укусе гастро културе, зачињене аутентичном уметношћу, посетом новосадским културним станицама отиснули смо се кроз четири дана програма на јединствено путовање регионима источне, западне, северне и јужне Европе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.