Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/07/2016
Серијал „КултурЛица“ од понедељка на Новосадској ТВ
28/07/2016

Сто личности из културе Новог Сада, уметници, креативци и делатници, одговарају на питања зашто је, по њима, добро да Нови Сад буде Европска престоница културе 2021. године, шта су врлине а шта мане новосадске културне сцене, имају ли неки предлог или идеју, шта ће „Нови Сад 2021“ донети добро грађанима Новог Сада и шта би они волели да раде или шта да виде у свом граду те, 2021. године. Пројекат „КултурЛица“ реализују заједно тим „Нови Сад 2021“, Академија уметности у Новом Саду и Новосадска телевизија. Ради се о краткој форми, емисија траје од 8 до 10 минута, а емитовање креће од понедељка, 1. августа. Емисија „КултурЛица“ биће приказивана од тада па наредних 100 дана свакодневно по принципу један дан – једна личност и то у четири термина на Новосадској телевизији, а сваки дан ће се емисија управо са том личношћу постављати и на Интернет страницу „Нови Сад 2021“.

 

Новинарка Гордана Нонин, координатор пројекта ,,КултурЛица" и  уметник Слободан Тишма.
Новинарка Гордана Нонин, координатор пројекта ,,КултурЛица“ и уметник Слободан Тишма.

 

-Богату традицију Новог Сада као покретача културе српског народа још у 19. веку, са првим гимназијама, Матицом српском, првим позориштима, као и велико богатство културног наслеђа 26 нација које живе у граду и које, осим наслеђа и данас обликују савремену културну сцену града, готово сви интервјуисани уметници и културњаци наглашавају као највећу вредност културне сцене нашег града која нас препоручује за добијање престижне титуле. Из ових емисија ће јавност сазнати како наши уметници и културњаци виде садашњу сцену, које су јој мане и врлине, али оно што је највредније у целом серијалу је што овај пројекат показује колико сви ми у граду заиста тежимо и јако бисмо волели да будемо Европска престоница културе и да као на длану 365 дана те године покажемо шта све имамо – какву вредност и у институцијама и у савременој независној сцени и у људима, изјавио је поводом почетка емитовања серијала „КултурЛица“ Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК 2021, који је истакао и да је једна од највећих вредности овог пројекта што су се апсолутно сви одазвали да у њему учествују, као и остварена сарадња са Академијом уметности у Новом Саду и Новосадском телевизијом.

Након три месеца припрема и снимања, од понедељка ће јавност бити у прилици да чује бројне занимљивости као што су, на пример и ове: Александра Плескоњић би 2021. године волела да глуми Стеријину Фему и да виче „Парис, Парис, Европа“, уметник Слободан Тишма би волео да ми одмах прогласимо да смо алтерналивна Европска престоница културе, Рита Кинка би свирала „музику на води“, Драган Станић би волео да тада буде обичан грађанин који посећује културна дешавања јер ће управо грађани бити у најбољој позицији те године, а Тамара Петијевић би поред нове концертне дворане волела да види и више цвећа на балконима новосадских зграда.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.