Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/10/2016
Стигли смо до циља!
11/10/2016

На сајту Нови Сад 2021 у рубрици ,,2021″ можете погледати апликациони формулар такозвани ,,bid-book“ са којим је Нови Сад аплицирао у финалном такмичењу за титулу Европска престоница културе 2021. године. Поред самог концепта, ту се налазе и неки од пројеката који ће бити реализовани уколико Нови Сад добије ову престижну титулу.

Део тима за писање апликације био је и Уметнички савет сачињен од истакнутих културних радника. Од немерљивог значаја је чињеница да у креирању и припреми апликационог формулара нису учестовали само истакнути културни радници, већ комплетна културна сцена Новог Сада. Наравно, велики значај у припреми документа имала је и огромна партиципативност Новосађана која је реализована кроз два отворена позива за подношење пројектних идеја, на којима је достављено више од 250 пројеката.

Током последњих годину дана урадили смо много на промоцији кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, показали велику енергију, знање и креативност, али уверени смо да ћемо оно најбоље показати тек у наредним годинима – без обзира да ли ће Нови Сад понети ту жељену титулу – јер смо покренули огромну „културну акцију“ чија ће „културна реакција“ Нови Сад сигурно маркирати на „културној мапи Европе“.

Одлука ко ће, заједно са Темишваром, бити Европска престоница културе биће позната 13. октобра, у 18 часова, након представљања апликације „Нови Сад 2021“ члановима комисије у Бриселу. Директан пренос биће омогућен на фејсбук страници Нови Сад 2021.

Са великим задовољством Вас позивамо да погледате наш апликациони формулар и будете уз нас у дану одлуке на нашој фејсбук страни.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.