Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/02/2017
Страним студентима на Филозофском факултету представљен пројекат „Нови Сад 2021“
24/02/2017

Чланови тима Фондације „Нови Сад 2021“ Лазар Јованов и Милица Рашковић задужени за промоцију партиципативности пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, присуствовали су 21. фебруара Дану добродошлице за стране студенте који ће провести овај семестар на Филозофском факултету у Новом Саду.

Том приликом кратко је представљен културни миље Новог Сада с освртом на најважније институције и фестивале. Такође, презентован је и концепт програма „За нове мостове“, са којим је Нови Сад аплицирао за титулу Европске престонице кулутре за 2021. годину, наглашавајући правце његовог развоја, а посебно најатрактивније пројекте за младе.

Занимљиво је истаћи да један број студената из ове групе долазили су из неколико бивших и будућих Европских престоница културе, као што су Архус, Грац и Темишвар. То је био повод да се с овим студентима посебно састанемо и развијемо додатну сарадњу.

Такође, у оквиру међународне сарадње гошћа новосадског Филозофског факултета је предавач проф. др Корина Турсије из Темишвара, која се специјализовала за теме које су у вези с пројектима Европска престоница културе. Она ће током марта одржати неколико предавања на ту тему, што ће бити повод за додатно повезивање и сарадњу између Новог Сада и Темишвара – два града која ће 2021. године заједно са Елефсином из Грчке понети престижну титулу Европске престонице културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.