Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/01/2017
Све је спремно за дочек Српске нове године у Новом Саду
13/01/2017

Први фестивалски концепт дочека Нове године, под називом Две.Нове, који је припремио тим Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, завршницу ће имати вечерас уз програм који почиње од 21 час на Тргу слободе када ће наступити симфонијски оркестар Нови Сад 2021. На бини одмах затим представиће се, Новосађанима добро познат ДЈ, Фанатик, а у Нову годину по Јулијанском календару уз ватромет ће публику увести светски познат мајстор трубе, Бобан Марковић, са својим дувачким оркестром.

Увод у још један атрактиван новогодишњи програм припрема симфонијски оркестар Нови Сад 2021 под диригентском палицом Микице Јевтића, који ће, овог пута, бити састављен од више од 60 музичара. Како најављује оснивач и уметнички руководилац овог оркестра, Марко Милетић, новогодишњи концерт ће бити посвећен музици из српске кинематографије.

– Тешко је издвојити неколико нумера, али свакако ће најпрепознатљивија бити свита Зорана Симјановића састављена од најпознатијих нумера из домаћих филмова, међу којима су Балкан експрес, Грлом у јагоде, Национална класа, Маратонци трче почасни круг, Тито и ја, Тајна манастирске ракије, Урнебесна трагедија…. Наравно концерт ће почети музиком из филма и серије Отписани, а биће занимљива и музика из филма Салаш у малом риту која је врло интересантна због препознатљивог војвођанског мелоса, као и нумера из филма Подземље (Ундергроунд) Емира Кустурице – изјавио је Милетић и додао да је фестивалски начин организвања дочека 2017. године у Новом Саду један од успелијих јавно организованих дочека у Србији, па можда и у региону, што, између осталог, огроман одзив гостију на више локација јасно говори. Свакако идеја да се све светковине у овом периоду ставе „под капу“ једног фестивала је показала да Нови Сад апсолутно заслужуја титулу Европске престонице културе, као и Омладинске престонице Европе.

Уз музику из домаћих филмова симфонијски оркестар Нови Сад 2021 премијерно ће у симфонијском аранжману извести и најпознатије стране евергреен и дисцо хитове, а да би програм добио додатно на атрактивности неколико песама отпеваће наш прослављени глумац Сергеј Трифуновић, као и солисткиња Српског народног позоришта Јелена Кончар и вокална солисткиња Милена Поповић–Срдић. Како је Нова година прослављена у знаку најразличитијих музичких праваца, дочек Српске нове године добио је потпуно нови концепт који ће обележити спој музике симфонијског оркестра и класичних инструмената са електронском музиком, када ће познати новосадски ДЈ, Фанатик наставити програм на Тргу слободе повезујући свој сет одабраних хитова са филмском музиком.

Након што ДЈ Фанатик добро загреје посетиоце на Тргу, следи наступ дувачког оркестра легендарног Бобана Марковића. Овај већ светски познат wорлдмусиц оркестар вишеструко награђиваног маестра српске трубе, Бобана Марковића, правио је и музику за филм „Ундергроунд“ који је добитник Златне палме на фестивалу у Кану, а публика на Тргу слободе имаће прилику да ужива у веома динамичном наступу врхунских музичара.

За дочек Српске нове године најављено је топлије време и температура од плус 3 степена, те нас поред квалитетне музике очекује и сјајна атмосфера уз фантастичан ватромет тачно у поноћ.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.