Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/09/2023
Свечано отварање Калеидоскопа културе на Корзу – привремена измена саобраћаја у центру
01/09/2023

Шести Калеидоскоп културе почиње у четвртак, 7. септембра, свечаном церемонијом на Корзу, када ће наступити један од најпопуларнијих пијаниста света и Гинисов рекордер, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Србољуба Динића.

Концерт почиње у 20.30 часова, а публика ће имати прилике да чује несвакидашње аранжмане песама светских музичара и познатих филмских хитова, под ведрим небом, сада већ традиционално, на једном од главних градских булевара, Булевару Михајла Пупина, који се зауставља зарад културе.

Улаз на концерт је слободан, али је број седећих места ограничен.

Привремена измена режима саобраћаја

Ради безбедне поставке и организације догађајa, одређује се привремена забрана одвијања саобраћаја на Булевару Михајла Пупина, у делу од улице Жарка Зрењанина до раскрснице са улицама Пионирском и Јована Ђорђевића, као и забрана паркирања и одвијања саобраћаја на режијској саобраћајници на Булевару Михајла Пупина од Пионирске улице према улици Игњата Павласа. Привремена измена режима саобраћаја важи у периоду од 5. 9. 2023. од 7 часова до 9. 9. 2023. до 18 часова.

Привремена измена режима саобраћаја утицаће и на измену траса појединих аутобуских линија са бројем 3, 3а, 6, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64, 69.

Након свечане церемоније на Корзу, три дана отварања у Дистрикту

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још 3 дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом.

Главни програм биће премијера мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“, 8. септембра, са почетком у 20.30 часова, који ће бити изведен и 9. и 10. септембра. Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице.

Музички програм који ће почињати од 22 сата, током три дана отварања обухватиће 13 концерата, а стижу Ива Лоренс, Кени није мртав, Зои, Nataleé, Тијана Т и Runy, Мерина Грис, Верботен Берлин, Владимир Аћић, Дејан Милићевић, Лира Вега, Елизабете Балчус, Срђан Жикић и Милана Никић.

Пет недеља у Дистрикту и мрежи културних станица

Све до 15. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 1000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника и уметница славиће културу заједништва и током пет недеља, приказати оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности, у Дистрикту и мрежи културних станица.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта. Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.