Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
sastanak

Објављено:

25/07/2016
Тим Европске престонице културе подржава културне процесе
25/07/2016

Пројекат “Нови Сад 2021” покренуо је многа питања, а засигурно једно од најважнијих је дефинисање статуса независне културне сцене. Бројне организације културе, међу којима је и неколико репрезентативних удружења, годинама су незадовољне односом градске управе према њима. Неколико сегмената у функционисању ових организација доведено је у питање, као што су трошкови закупа простора, али и финансирање пројеката који често добију финансијску подршку од европских фондова али не и на Конкурсу који град расписује за суфинансирање пројеката из културе.

Тим за Европску престоницу културе је протеклих неколико месеци радио и на омогућавању дијалога између независне сцене културе, сарадњи свих актера на културној сцени града – и независне сцене, NGO сектора и званичних институција културе у граду. Пројекат специјалног серијала “КултурЛица” који тим за ЕПК 2021 припрема у сарадњи са Академијом уметности, одазвали су се сви позвани појединци из културног живота Новог Сада и за ову емисију која ће свакодневно бити емитована на Новосадској телевизији од августа ове године, рекли своје мишљење и о култури града и о кандидатури града за Европску престоницу културе. Чињеница је да ће овај пројекат, када га од 1. августа буде емитовала градска телевизија показати колико су људи из културе сагласни да је овај вишедеценијски пројекат Европске уније веома значајан за наш град.

Познати сликар из Новог Сада, Данијел Бабић, представник независне сцене културе, постао је члан Уметничког савета ЕПК 2021, тако да ове непрофитабилне организације и удружења активно учествују у раду тима за припрему кандидатуре. Поред тога, прошле седмице се, након вишегодишње несарадње, догодио и први састанак представника градске власти и представника независне сцене.
На састанку у Градској кући, представници града и независне културне сцене су разговарали о конкретним проблемима и јасним решењима истих, те направили први корак у проналажењу начина дефинисања статуса независних уметника. Нови модели и начини комуникације прву су корак у креирању квалитетне, одрживе и спремне независне културне сцене у процесу стварања квалитетног програмског садржаја, а овим сусретом тај корак је и учињен.

sastanak 2

Иницијатива независне сцене културе Новог Сада је досад одржала четири заједничка састанка на којима је артикулисала већину проблема са којима се сусрећу у раду и по први пут јединствено наступа у јавности како би конструктивно дошла до решења виталних проблема. Чињеница је да су по први пут наишли на врло брзу реакцију градске управе, која је одмах по њиховом захтеву заказала састанак који је текао у правцу међусобног уважавања, са конкретним предлозима за решавање проблема и са закључком да се овакви састанци одржавају у континуитету како би се у најскорије време дошло до конкретних решења која би омогућила даље функционисање независне сцене културе у граду.

– У тренутку кад сам добио позив Иницијативе независне сцене културе Новог Сада, одмах сам реаговао и организовао заједнички састанак. Данас смо водили опширне разговоре у циљу налажења заједничких решења за текуће ствари из ресора културе, а састанак је изнедрио бројне предлоге, идеје и, као најважније, потенцијална решења за вишедеценијске проблеме са којима се културна сцена суочава. Оно што могу да кажем јесте да је закључак овог састанка обострана тежња да наставимо да комуницирамо и да чврсто трасирамо пут ка заједничком циљу. Тај циљ којем тежимо јесте подизање квалитета културне сцене Новог Сада, а све у светлу наше борбе за добијање престижне титуле Европска престоница културе 2021. године – рекао је у изјави за медије након састанка Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

sastanak 3

У име Иницијативе независне сцене културе Новог Сада, Зоран Гајић из Групе за концептуалну политику изразио је задовољство што су њихови предлози за побољшање услова рада културних посленика независне сцене града, наишли на велико разумевање градске управе за културу.

– Ово је један нов начин сарадње и комуникације са Градом по питању културе, који се базира на преговарању, а договорили смо се да ће састанци бити настављени и у будућности. Сматрамо да је стварање простора за јавни дијалог и дискусију о томе какво је стање данашње културе и њене независне сцене, важно за кампању Града за ЕПК 2021 . Иако смо наишли на законске лимите везане за један од наших проблема, истовремено смо наишли и на добру вољу из Града, да заједничким преговарањем осмислимо начин да то решимо – рекао је Зоран Гајић.

Такође, један од закључака са састанка је да се представници Иницијативе независне сцене културе Новог Сада укључе у јавну расправу о Нацрту Стратегије културног развоја Града Новог Сада, што су представници Иницијативе већ и планирали у Скупштини града где је заказан први разговор на ову тему током трајања јавне расправе од 30 дана, то јест до 15. августа ове године.
Тим Европске престонице културе “Нови Сад 2021” активно ће пратити и подржавати све културне процесе који за циљ имају јачање културне сцене Новог Сада и његову спремност да одговори на све веће изазове који су пред њом.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.