Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/04/2016
Тим ријечке престонице културе у посети тиму Нови Сад 2021
27/04/2016

На позив чланова тима „Нови Сад 2021“, наш град посетио је тим из Ријеке заслужан за апликацију уз помоћ које ће овај град ускоро бити Европска престоница културе. Током 25. и 26. априла одржани су радно-консултативни састанци, на којим је ријечки тим представио свој победнички концепт под називом ,,Лука различитости„. Чланови тима „Нови Сад 2021“ су након ове презентације имали и консултативни део састанка, где су представници из Ријеке пренели драгоцена искуства у раду на апликацији.

 

kolaz1

 

Извршна координаторка пројекта из Ријеке, Ирена Крегар Шегота, истакла је да су ,,капацитети, креирање нове визије, као и оригиналност пројекта – кључне ствари у добијању кандидатуре”. Она је такође поменула и проблеме на које су наилазили током рада на апликацији, указавши на изузетну комплексност послова у финалној фази кандидатуре, у којој се Нови Сад налази. Пројектни тим Европске престонице културе заједно са председником Организационог одбора Нови Сад 2021, Немањом Миленковићем, посету Ријечана искористио је и за разговор о новосадској апликацији, али и томе на који начин је најбоље представити „bid book“ Европској комисији. Након вишесатних консултација, новосадски тим Европске престонице културе добио је информације које ће бити од велике помоћи у даљем раду, што је била и кључна идеја посете ријечког тима.

 

kolaz2

 

Ово је била прилика да се чланови новосадског тима Европске престонице културе упознају са изазовима који су пред њима, и да добију одговоре на различита питања, како би што пре кренули у финалну реализацију пројекта. Током састанка, исказана је обострана жеља за сарадњом, а Ријечки тим је предложио и конкретне предлоге како би се Нови Сад директно укључио у пројектни део ријечког програма.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.