Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/10/2016
Титула Европске престонице културе снажан замајац развоја Новог Сада
26/10/2016

Као што је током припреме и самог процеса кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године Нови Сад имаo пуну подршку свих грађана, удружења, институција и свих нивоа власти, тако и сада по добијању те престижне титуле са разних страна стижу најаве о планираним инвестицијама које би требало да омогуће да Нови Сад у што бољем светлу дочека 2021. годину када ће бити један од европских културних центара.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства и инфраструктуре најавила је додатна улагања у Нови Сад, како би се што боље припремио за 2021. годину. Она је најавила како ће на једној од следећих седница Владе Србије бити позван и градоначелник Новог Сада како би презентовао које су то потребе и приоритети да би сва ресорна министартва могла да помогну да Нови Сад што спремније дочека 2021. годину.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Војводина спремна да понуди инвеститорима најбоље могуће услове. Мировић је додао и да Покрајинска влада планира заједничке пројекте са Владом Србије, између осталог, у области инфраструктуре и културе. Он је казао и да се заједно ради на Научно-технолошком парку чија је вредност 12,5 милиона евра и да је то заједничка инвестиција Владе Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада и Новосадског универзитета.

О Новом Саду као центру индустрије информационо-комуникационих технологија говорио је и градоначелник Милош Вучевић који је представљајући инвестиционе потенцијале Нови Сад назвао „српском Силицијумском долином“.

Тиме би се значајно подстакао развој ИТ сектора и креативних индустрија, што је један од „материјалних“ циљева пројекта „Нови Сад 2021“. Наиме, пројекат предвиђа да се у тзв. Кинеској четврти, на потезу између Лиманског парка и Дунава, изгради својеврсни „Youth Creative Polis“ у којем би се развијале креативне индустрије и, наравно, информационо-комуникационе технологије, односно ИТ сектор.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посебно наглашава да заслужено освојена престижна титула Европске престонице културе представља снажан замајац будућег развоја Града којем предстоји реализација великих и важних инвестиција. У том смислу, већ је почела изградња нове Балетске и музичке школе са концертном-студијском двораном, обезбеђена су средства за уређење фасада, Подграђа, планирана су завидна улагања у „културну“ инфраструктуру…

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.