Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/07/2019
Три недеље Лотрека у Новом Саду: Француска култура у Свилари
04/07/2019

Препуна културна станица Свилара на отварању изложбе радова француског уметника Анрија де Тулуза Лотрека синоћ је показала да је Нови Сад оправдано понео титулу Европске престонице културе, као и да су припреме за 2021. узеле озбиљног маха.

Након свечаног отварања, посетиоци су имали прилике да погледају више од 20 Лотрекових радова, међу којима је највише насловница и плаката, као и његово најпознатије дело, плакат за Мулен Руж.

Анри де Тулуз Лотрек међу првима је почео да се бави плакатом, као средством изражавања и једним видом промоције културних догађаја, а такође је и међу најзначајнијим представницима импресионизма. Овом изложбом и њеним пратећим програмима доводимо Монмартр – срце уметничке престонице света, Париза, у Нови Сад – Европску престоницу културе, рекла је координаторка културне станице Свилара, Виолета Ђерковић.
„Огромно интересовање за изложбу већ на отварању, показало је да наша публика има културне потребе и глад за овом врстом садржаја. Мисија културних станица јесте управо у томе да квалитетно одговоре на ову врсту културних потреба и омогуће свим грађанима да културне и уметничке програме могу да виде, али и да у њима учествују. Посебно се радујемо пратећим програмима и радионицама у којима ће учествовати наши најмлађи суграђани, који имају прилику да од раног узраста формирају своје културне потребе на основу врхунских културних садржаја“, истакла је Ђерковић.

О значају Лотрека и његових дела посетиоци ће имати прилике да чују сваке суботе, до краја изложбе, односно 6. 13. и 20. јула од 20.21 час у оквиру стручних вођења кроз изложбу, за шта ће бити задужени стручњаци из Галерије матице српске.

Лотрек је треће велико име из света уметности, након Ворхола и Јоко Оно које је обележило последњих месец дана у Новом Саду, а у оквиру четврте програмске платформе „Тврђава мира“ коју је покренуо „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
„Лотрек је изузетно значајан, авангардни уметник и видимо да он и дан данас живи захваљујући својим ванвременским делима. Управо овакви догађаји, попут Лотрекове изложбе, као и оно што се претходних дана и месеци дешавало у Новом Саду, говори да ми већ сада имамо квалитетне програме и да суграђани могу већ сада да виде све оно што чини једну Европску престоницу културе“, рекао је члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

У оквиру изложбе, која ће трајати све до 20. јула, у Свилари ће бити организован и пратећи програм.

Сутра, 5. јула од 20 часова, Свилара ће се претворити у париски кафе, у електро маниру музику ће пуштати DJ VUKAŠIN, док ће 7. јула, од 20 часова бити реализована пројекција документарног филма о Лотреку, захваљујући сарадњи са Француским институтом.

До 20. јула, биће још бројних активности, попут концерата, предавања, радионица за децу, вечери француске поезије.

Цео програм можете пронаћи на link и на друштвеним мрежама.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.