17. ЈУН – 17. ЈУЛ 2022.

КУЛТУРА МИРА

Нови Сад, као Европска престоница културе, позива нас да заједно критички промислимо о узроцима и последицама ратних сукоба и кренемо у потрагу за културом мира кроз теорију и друштвено ангажовану уметност. Такво промишљање упућује нас на суочавање са прошлошћу, нов однос према култури сећања, одавање почасти жртвама ратова у свету, Европи и на Западном Балкану.

Кроз изложбе, перформансе, представе, мјузикл, концерте и филмске пројекције негујемо културу сећања, истражујемо различите концепте мира, заједништва и уметничког бунта, и промовишемо антифашистичке идеје. И све време разговарамо!

Неки од програма, попут Реквијема, одаће почаст жртвама рата, док ће нас Еутопија одвести до нових модела суживота у Европи. Имаћемо прилику да се упознамо са ангажованом уметношћу кроз Бунт, а Голубица ће нам представити Нови Сад као пример европског мира.

Програмску књигу лука Тврђава мира можете погледати овде, а календар свих догађаја овде.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

РЕКВИЈЕМ

Критичко сагледавање последица сукоба и одавање почасти њиховим жртвама.

ЕУТОПИЈА

Културом дијалога до доброг места: нови модели помирења.

БУНТ

Борба за мир кроз ангажовану уметност.

ГОЛУБИЦА

Нови Сад као инспирација европског мира.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.