Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/06/2021
Укључи се, пронађи решење: Представљени резултати ученика Машинске школе
02/06/2021

У оквиру пројекта „Укључи се, пронађи решење“, који су заједно реализовале две европске престонице – културе и омладине, представљен је резултат рада ученика Средње машинске школе у Новом Саду – Платонова тела.

Иако их је пандемија помало омела у плановима, те је израда Платонових тела трајала мало дуже, победнички тимови из Средње машинске школе нису одустали од својих идеја, а школско двориште сада је украшено са пет Платонових тела који ће бити место где се одвија настава на отвореном, али и алат за стицање нових знања из математике, хемије, физике и многих других предмета, поред тога што улепшавају школски амбијент.

Током 2019. године на реализацији идеје радили су ученици Никола Драгишић, Јован Башић, Марко Јелисавац, а 2020. године прикључили су се и Александар Широчка, Кристина Вуклиш и Лука Вујачић.

„У сарадњи са нашим професорима практичне наставе, техничког цртања, координаторима за практичну наставу, дошли смо на идеју да повежемо све те ствари у једну целину и да направимо нешто што би могло данас-сутра да се искористи и као онлајн учионица“, рекао је директор Средње машинске школе Владимир Гавринић.

Ученичка идеја Платонова тела подржана је кроз два процеса партиципативног буџетирања, током 2019. и 2020. године, када се придружила и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.

„Пројекат „Укључи се пронађи решење“ је један од важних пројеката који требају да мењају поглед на младе, да их више укључују у процесе доношење одлука и осмишљавању садржаја који се њих директно тичу. Постављање скулптура Платонова тела ученика и професора из Средње машинске школе у Новом Саду добар је пример како ученици у сарадњи са професорима могу да креативно допринесу наставном процесу и изместе садржаје ван учионице. Верујем да ће овај пример постати пример добре праксе који ће релевантни доносиоци одлука препознати и успоставити као континуирану праксу подршке ученичким идејама“, рекла је Милица Рашковић испред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Поред наведене ученичке идеје, у Средњој машинској школи кроз пројекат „Укључи се, пронађи решење“ ученици су опремили кантину и ученичку chill зону.

Пројекат „Укључи се, пронађи решење“ током 2019. године спроведен je у 11 средњих школа у Новом Саду, а одлуку о томе која идеја ће добити средства за реализацију доносили су ученици школе користећи се принципима демократских избора – гласањем.

„Укључи се, пронађи решење“ подразумева процес кроз који ученици средњих школа имају прилику да науче да препознају потребе своје заједнице, пробуде у себи активистички дух и предложе креативно решење, а кроз процес воде их обучени фацилитатори.

Пројекат је пружио могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на унапређење своје средине, односно у конкретном случају, на промене у својој школи као средини у којој проводе велики део дана. Програм је отворен за све државне средње школе на територији Новог Сада и сви ученици и школе имају право да учествују.

Пројекат је спроведен уз подршку Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.