Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Укључи се пронађи решење

Објављено:

06/10/2020
Ученици Средње машинске школе из Новог Сада обновили кантину у оквиру пројекта „Укључи се пронађи решење“
06/10/2020

У оквиру пројекта „Укључи се пронађи решење“, који се реализује у сарадњи са организацијом „ОПЕНС 2019“, ове недеље представљена је победничка идеја ученика Средње машинске школе из Новог Сада, која је подразумевала обнову школске кантине.

Пројекат „Укључи се, пронађи решење“ пружа могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на унапређење своје средине тако што ће кроз креативан приступ проблемима предложити решење. Пројекат подразумева процес кроз који ће ученици научити да препознају потребе своје заједнице, пробуде у себи активистички дух и предложе решење, а кроз процес их воде обучени фацилитатори ОПЕНС-а и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе. Свака школа ће реализовати две ученичке идеје на теме културе и стваралаштва младих и активизма младих.

Испред идеје пријављују се тимови са по минимално три члана, док се на нивоу школе награђују две победничке идеја наградом од 70.000,00 динара за реализацију. Победничке идеје бирају се демократским гласањем за најбољу идеју, а право гласа имају сви ученици школе.

Укључи се пронађи решење

Вођени критеријумима пројекта, победнички тим Машинске школе на челу са Михајлом Спасићем предложио је да се побољша стање и рад школске кантине. Ученици су од почетка школске године комплетно очистили школску кантину, офарбали читав простор, заменили и поправили све што није радило и поставили тапету у простору.

Пројекат „Укључи се пронађи решење“ део је Апликационе књиге пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Стратешки је опредељен ка трансформацији Новог Сада кроз укључивање суграђана, подстицање демократског одлучивања и развијањe партиципативне демократије међу младима у циљу реализације активности од користи за заједницу.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.