Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/10/2016
Улагања у Нови Сад до 2021 године износиће до 100 милиона евра
19/10/2016

Проглашењем за Европску престоницу културе 2021. године постигнут је историсјки успех Новог Сада. Иако тај успех има немерљив културни и друштвени значај за Нови Сад и целу државу, први „финансијски“ ефекти већ се најављују.

 

Како су и током кампање и промоције кандидатуре често истицали из тима „Нови Сад 2021“, поред културолошког, друштвеног и социјалног значаја, титула Европске престонице културе са собом доноси и не мале економске ефекте. Тако ће се у Нови Сад, према првим најавама, за уређење фасада и културне инфраструктуре, програме, развој публике и подизање капацитета, у наредних пет година уложити око 100 милиона евра са локалног, регионалног и националног нивоа власти.

План је да се почне са уређењем фасада и најзначијих културно-историских објеката у центру града, Алмашком крају и Подграђу. Уједно, предвиђена је и обнова инфраструктурних мрежа и јавних површина.

Градоначелник Вучевић нагласио је да Подграђе, као неодвојив део Петроварадинске тврђаве, није реновирано деценијама, иако туда пролазе хиљаде туриста. Према његовим речима кроз уређење фасада видеће се први кораци у припреми Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.
Оно што је важно нагласити је чињеница да су овакви радови на уређењу Града Новог Сада последњи пут изведени 1980. године пред Европско првенство у стоном тенису.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.