Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
јавни конкурс уметници сад artists now The public call for strengthening local artistic scene

Објављено:

27/07/2020
Уметници. Сад! – Изложбе, плесни перформанси, књижевно вече и радионица за децу у новосадским културним станицама
27/07/2020

Културне станице у Новом Саду и ове недеље биће место сусрета различитих уметности.

јавни позив уметници сад

Шест уметничких радова који су добили средства на Јавном позиву новосадским уметницима у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“, биће до недеље представљено у културним станицама уз примену епидемиолошких мера или онлајн, на званичним Фејсбук и Инстаграм страницама ових станица.

Већ данас почињу радионице за децу поводом реализације пројекта „Плакат као вид дечијег израза“ у културној станици Mлин, док ће вече бити резервисано за отварање изложбе „Нови елементи прошлости“ у Свилари. У Еђшегу ће у уторак бити отворена интерактивна изложба „Скице историје и филозофије“, a културна станица ОПЕНС ће у среду бити место Критичког представљања младе новосадске прозе. Плесни перформанс „Неусамљено усамљени соло на вези“, биће изведен 30. јула у Свилари, а крај радне недеље обележиће пројекат „Музичко – плесни студио“ у Културној станици Руменка. У току недеље ће бити реализован и пројекат „Нови портрети“ у Буковцу који је прошлог петка одложен због најављене кише, а време и место биће објављени у току недеље на каналима пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Сваки од ових културних садржаја биће доступан путем онлајн преноса на званичној Фејсбук страници културних станица.

Плакат као вид дечјег израза
Љубица Танкосић

 

Плакат као вид дечијег израза у културној станици Млин

Радионице за децу „Плакат као вид дечијег израза“ биће одржане од данас, 27. јула до среде, 29. јула, у Културној станици Млин. Деца ће, заједно са Љубицом Танкосић која реализује овај пројекат, имати прилику да израде плакате великог формата, користећи различите графичке технике и материјале, те да исте штампају на графичкој преси. Крајњи резултат јесте изложба радова која ће бити доступна посетиоцима до 20. августа, у складу са тренутним мерама и у току радног времена Културне станице Млин (Новосадски дечији културни центар).

Јелена Гајиновић

 

Изложба „Нови елементи прошлости“ у Свилари

Данашњи дан, 27. јул, такође је резервисан и за изложбу „Нови елементи прошлости“, ауторке Јелене Гајиновић која ће бити отворена у културној станици Свилара од 19 сати, а публика ће моћи да испрати отварање изложбе онлајн путем странице културне станице Свилара. Као изузетан поштовалац културног наслеђа, уметница се фокусира се на мапирање и излагање објеката који спадају у културно и индустријско наслеђе града Новог Сада: фрагменте фасадних орнамената и предмете који су се налазили на срушеним или објектима који су прошли кроз процес реконтрукције. Изложба је доступна за посетиоце од уторка, 28. јула до петка, 31. јула од 10 до 18 сати у културној станици Свилара.

Ненад Ланчушки

 

У Еђшегу изложба „Скица историје филозофије“

Изложба „Скица историје филозофије“, аутора Ненада Ланчушког, биће отворена у уторак, 28. јула у 18 сати, у културној станици Еђшег. Она представља изложбени перформанс, који има за циљ да на визуелан начин представи филозофске системе од античких времена до данас. Посетиоци ће изложбу моћи да погледају од среде, 29. јула до 1. августа, док ће сваки дан у прецизираним терминима бити организовано интерактивно представљање изложбе и разговори са аутором. Све информације о терминима вођене изложбе биће доступне на званичној страници Културне станице Еђшег.

 

У културној станици ОПЕНС у среду Критичко представљање младе новосадске прозе

Пројекат „Критичко представљање младе новосадске прозе“, књижевног критичара и есејисте Драгана Бабића, биће одржан у среду, 29. јула у будућој Kултурној станици ОПЕНС. Књижевно вече, у виду активног дијалога аутора који припадају корпусу младе новосадске прозе и Драгана Бабића почеће у 19 сати а публици ће бити представљен њихов рад. Јавним читањем и представљањем својих прозних наслова, аутори ће приказати своје индивидуалне и заједничке оквире и доказати могућност повезивања у један чвршћи систем, који српској књижевној јавности показује квалитет аутора који данас стварају у Новом Саду. Разговор ће бити доступан путем онлајн преноса на званичној Фејсбук страници Културних станица.

Јелена Алемпијевић

 

„Неусамљено осамљен соло на вези“ у четвртак у Свилари

„Неусамљено осамљен соло на вези“ пројекат је балерине Јелене Алемпијевић чији је крајњи резултат соло перформанс који ће публика имати прилику да испрати у четвртак, 30. јула од 19 сати путем онлајн преноса из Културне станице Свилара.

 

„Музичко – плесни студио“ у петак у Културној станици Руменка

Пројекат „Музичко – плесни студио“, биће одржан у петак, 31. јула у 19 сати у културној станици Руменка. Публика ће путем онлајн преноса на Фејсбук страници Културних станица моћи да ужива у музичком програму, као и сценском наступу балерина са кореографијом инспирисаном радошћу живота. Циљ пројекта је да се у мултикултуралној средини промовише музика као универзални језик који сви разумеју.

Прошле недеље, публика је уживала у изложби „Вивариум“, аутора Немање Миленковића и Адриен Ујхази, у културној станици Свилара, док је Еђшегу изведен плесни перформанс „Санта Мариа дела Салуте“, кореографкиње Сташе Кукић и одржан Самит новосадских бубњара, а све програме публика је могла да испрати онлајн, на званичним Фејсбук и Инстаграм каналима Културних станица.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.