Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/06/2020
Уметници. Сад – пројекат оснаживања новосадске уметничке сцене
25/06/2020

Јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике главни су циљеви новог пројектаУметници. Сад!“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Пројекат „Уметници. Сад!“ оснажиће локалну културну сцену кроз просторе културних станица, продукцијске капацитете, разноврсне уметничке програме, те сарадњу са удружењима и студентима, конкурс и позив локалним уметницима, за шта ће бити издвојено више од 30 милиона динара.

 „У оснаживање локалне сцене, кроз конкурс, позив и пројекте ЕПК, у наредним месецима уложићемо више од 30 милиона динара. Искључиво за програм, односно уметничка дела и стваралаштво новосадских уметника намењено je више од 11 милиона динара. Програмска подршка кроз простор, продукцију и снажно представљање наших уметника Новосађанима биће подстрек не само за неговање старе, већ и стварање нове публике. Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, овај пројекат је логичан наставак стрпљивог грађења „нових мостова“ у коме људи и процеси стварају просторе и програме, трајнe легатe пројекта „Нови Сад – Eвропска престоница културе“, најавио је данас на конференцији за медије директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић

Јачање програма локалне сцене биће реализовано кроз пројекте Европске престонице културе, јавне позиве и актуелни конкурс намењен локалним уметницима и удружењима. Тај конкурс предвиђа да уметници реализују своје програме у просторима културних станица од августа до октобра ове године и отворен је до 24. јула.

Заинтересовани могу да се пријаве путем апликационог формулара који се налази на сајту Нови Сад – Европска престоница културе, док ће за одабир победничких решења бити задужени новосадски кустоси Марко Милетић, Бојан Милосављевић, Андреа Палашти, Станислав Дрча, Тадија Јаничић и Владимир Гвозден.

 „Мрежа културних станица, коју смо представили пре само две недеље, већ испуњава свој задатак пружајући подршку локалној сцени која нам мора бити најважнија. Велики је значај у томе што ће публикa из свих делова Новог Сада и околине имати могућност да упозна локалне уметнике, програме и садржаје у новим културним станицама, на чему и почива идеја „Новосађани за Новосађане“. У наредном периоду посетиоци ће у културним станицама моћи да присуствују програмима некласичног фестивала класичне музике НЕО, садржајима за најмлађе у оквиру Змајевих дечјих игара, концертима, позоришним представама, ликовно-едукативним радионицама, књижевним вечерима, биоскопа на отвореном, те бројним другим програмским садржајима где ће у фокусу бити представници локалне сцене“, рекла је координаторка културних станица, Виолета Ђерковић.

Партнер у пројекту јачања новосадске културне сцене је компанија Меркатор С, која је била и део успешно реализоване акције поделе поклона захвалности најстаријим уметницима и радницима у култури у мају.

„IDEA је још од кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе подршка овом пројекту, јер верујемо да је ово један од најлепших начина за промоцију Града, уметника који овде живе и културних догађаја који се овде организују. Ми нисмо само спонзори Фондације, ми смо промотери вредности за које се залажете. То смо показали тако што смо на почетку креирали кампању која је промовисала овај пројекат, јер смо сматрали да и ми морамо да дамо подршку промоцији, да би што више Новосађана, нарочито млађе популације, разумело колико је овакав пројекат важан за Нови Сад“, рекла је директорка пословног подручја маркетинга компаније Меркатор С, Наташа Павловић и додала да ће њихова подршка развоју локалне уметничке сцене бити још конкретнија и значајнија, све са циљем да Нови Сад и након 2021. остане културна престоница Европе.

 

 

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.